onsdag 22 juli 2009

Smaka liten kaka

Igår var lite av en olycksdag. Jag gjorde en rejäl vurpa på jobbet. Jag tror att mitt fall i korridoren framför arbetskamraterna hade lett till pengar i Americas Funniest Homevideos. Blåslagen och med såna där härliga brännmärken efter att ha glidit på halt gummigolv, funderade jag på bästa sättet att trösta mig. Jordgubbar tänkte jag. Sen fick jag veta att vi skulle få hastigt påkommet besök av svägerskan. Då fick jordgubbarna sällskap med en otroligt lättbakad brownie.
Idag, när blåmärkena gör ännu mer ont och jag inser att jag nog slog mig på femtioelva ställen, tycker jag synd om mig själv och överväger att ta den där biten brownie som ligger i kylen och väntar.


Brownie

8-10 bitar

125 g mörk choklad av god kvalitet
100 g smör
3 dl socker
2 ägg
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
75 g mörk choklad
en näve valnötter, jordnötter eller pecannötter

Smält den större mängden choklad i microvågsugnen eller i vattenbad. Jag föredrar det sistnämnda. Rör rumsvarmt smör med socker. Tillsätt äggen och därefter den smälta chokladen. Blanda mjöl, kakao och vaniljsocker i en annan bunke. Sikta ner mjölblandningen i chokladsmeten. Rör till en jämn smet. Hacka resten av chokladen i grova bitar och hacka ev nötterna i mindre bitar.
Häll smeten i en form med storlek ca 20x20 cm som har ett bakplåtspapper i botten. Grädda i 175°C värme ca 25-30 minuter. Kakan ska precis bli torr i mitten. Låt kakan svalna något innan du skär den i bitar eller trycker ut vackra former med pepparkaksmått. Servera som den är eller med grädde eller glass och färska bär.

Receptet kommer från "Choklad" av Elisabeth Johansson.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar