måndag 6 juli 2009

Ullas kaka

Sambon och jag var hundvakter under helgen. Att passa svärföräldrarnas söta hundar är alltid kul. Nu passade jag också på att plocka mogna, solvarma bär från deras trädgård. Jordgubbar, smultron, hallon, röda vinbär och vad jag tror är smulgubbar. Det blev till slut en kaka till kaffet när svärföräldrarna kom hem. Vi kallar den för Ullas kaka, då svärmor hade namnsdag denna helgen (och vi glömde gratulera). Kameran hade vi givetvis inte med utan ni får föreställa er en kaka toppad med stora mängder röda bär.


Ullas kaka
8-10 bitar

100 g smör
1,5 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev saften från en halv citron, apelsin eller lime
2 dl röda bär (jordgubbar, hallon, vinbär och gärna smultron)

Dekoration:
2-3 dl röda bär
florsocker

Rör rumsvarmt smör pösigt med sockret. Tillsätt sedan ägget. Rör ner siktat mjöl, bakpulver och vanillinsocker samt citrussaft om man så önskar. Smörj och bröa en springform (avtagbar kant). Klicka ut smeten i formen och tryck ut den jämnt i formen. Strö över bären (jordgubbar delade i mindre bitar). Tryck ned bären lätt i smeten. Grädda ca 30 minuter på 175°C. Kakan är klar när den fått fin färg och känns torr.

Låt kakan svalna. Dekorerna sedan med ytterligare vackra röda bär. Arrangera bären i mitten av kakan i vackert mönster. Pudra över rikligt med florsocker. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

Kakan får en härligt seg karaktär och påminner lite om en mazarinkaka. Den gör sig utmärkt även med äpplen, päron och kanske då en toscasmet på eller med nektariner och röda vinbär.

1 kommentar:

  1. Låter ju himmelskt!
    Nästan tur att du inte hade med en bild på kakan - mina cravings hade tagit sig oanade proportioner då... :)

    SvaraRadera