måndag 29 juni 2009

Köttbullar

En ny jourvecka är påbörjad och med det kommer dåliga, oregelbundna matvanor och tyvärr dåligt med ork för matlagning. Innan jag åkte till gårdagens nattpass, passade jag på att göra en rejäl sats köttbullar för säkra några middagar och luncher. Det blev inga magnifika foton, men jag lovar att de ser ut som köttbullar brukar göra. Här kommer receptet:

Köttbullar

ca 50-60 st

1,5 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 ägg
500 g köttfärs
1 finhackad gul lök
1 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
1 krm nystött/nymalen kryddpeppar
salt

Blanda ströbröd med mjölk och låt svälla några minuter. Under tiden kan du passa på att steka löken mjuk och lätt gyllenfärgad i lite matfett. När ströbrödet svällt, rör du ner 1 ägg (och ev lite mer mjölk och smeten ser väldigt tjock ut). Rör även ner den stekta löken, kalvfond, dijonsenap, peppar och en rejäl nypa salt. Trilla en liten provköttbulle som du steker i stekpannan. Då kan du enkelt smaka och känna av ifall mer salt eller peppar behövs och så slipper hela batchen blir för dåligt kryddad. Trilla sedan små, runda köttbullar av hela smeten. Om jag steker i stekpanna, rullar jag samtliga köttbullar först och låter ligga på en skärbräda. Det blir mindre stressigt så. Det går också utmärkt att steka köttbullarna i en långpanna i ugnen. Jag har då ett bakplåtspapper i botten och ytterst lite matfett ovanpå. På detta sätt blir köttbullarna magrare och det blir mindre stekos. Ca 225°C i 20-30 minuter är lagom beroende på hur hårt stekta man vill ha dem. Jag använder lite grill på slutet för att ge en härlig mörk, lite hård yta.
Servera omgående med kokt potatis, potatismos eller stuvade makaroner och en rejäl portion grönsaker.

Ikväll ska vi njuta av en annan typ av snabbmat, färskpotatis med sill, gräddfil och nyklippt gräslök. Enkelt, somrigt, klassiskt, GOTT.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar