tisdag 16 juni 2009

Kardemummakaka

Min bättre hälft gillar verkligen kardemumma. Han gillar också mjuka kakor. Så kombinationen mjuk kaka och kardemumma kan inte gå fel. Jag testade nedanstående recept igår. Receptet kommer från senaste Allt om mat. Kakan krävde längre gräddningstid än vad receptet anger, men det kan ju variera från ugn till ugn. Testa den med provsticka och baka den så fort du bara kan, för den är riktigt god.

Kardemummakaka med banan

100 g smör
3 dl strösocker
1 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk hel kardemumma
1 krm salt
5 dl mjöl
1 banan
1 dl lingon eller hallon
pärlsocker

Rör det rumsvarma smöret med sockret till en porös smet. Tillsätt ägget. Blanda ner mjölk och gräddfil. Stöt kardemumman med en mortel och tillsätt i smeten tillsammans med salt, vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör samman till en smet.
Smörj en rund bakform, gärna springform. Bröa den med pärlsocker. Bred ut hälften av smeten i formen. Skiva ner bananen i smeten och strö över lingon eller hallon. Täck med resten av smeten. Strö rejält med pärlsocker över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 min på 175°C.
Servera med en kopp kafe och en kula len vaniljsglass. Läckert!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar