onsdag 17 juni 2009

Bullbak

Imorgon är det dags för kalas. Sambons farmor fyller år och mitt bidrag blir bullar. Just nu står den sista plåten inne i ugnen och det blev bak på 1 liter degspad. Hälften blev till klassiska kanelbullar och hälften vaniljbullar. De sistnämnda är mina favoriter. Bullbak blir det kanske två-tre gånger på ett år och oftast till någon särskild händelse. Det blir nästan alltid vanliga snurror. De ser så trevliga ut när de väller ut i bullpappret och så är de ju väldigt enkla att baka.

Här kommer mitt recept på bullar och jag ser ingen anledning för er att inte börja baka dem redan nu!

Klassiska bullar
ca 40-50 st

50 g jäst
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker eller vit baksirap
1 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
ca 100 g smör eller margarin
ca 3 cm mandelmassa som finrives
0,5 dl florsocker eller strösocker
2 msk kanel eller vanillinsocker

Smält matfettet och tillsätt mjölken. Värm degspadet till 37°C. Smula sönder jästen i en degbunke och häll på lite av degspadet. Rör ut jästen i degspadet och tillsätt sedan resten av vätskan. Tillsätt ett lätt uppvispat ägg, socker, salt och kardemumma. Börja sedan tillsätta mjöl. Tillsätt så mycket mjöl att degen blir tung och smidig och släpper från kanten. Den skall dock inte förlora sin glans eller bli helt torr. Ta hellre lite för lite mjöl än för mycket. Du kan alltid arbeta in mer mjöl vid utbakningen. Täck med en bakduk och låt jäsa ca 30 minuter.

Tag upp degen på ett mjölat bakbord. Knåda den lätt till en smidig deg. Med risk för att låta tjatig, ta inte för mycket mjöl! Dela degen i två delar. Kavla ut degen till en rektangulär platta. Blanda samman ingredienserna till fyllningen i en liten skål. Bred ut hälften av fyllningen på degplattan. Välj sedan utbakningsform (snurror, vegabullar eller knutar). Jag gör oftast snurror och då rullar man helt enkelt ihop degen som en rulltårta och delar sedan i önskat antal bullar (20-25). Lägg bullarna med snittytan uppåt i bullpapper på en plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Upprepa med andra deghalvan.

Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker, flagad mandel, hackade nötter eller liknande. Grädda mitt i ugnen på 225°C i 5-8 minuter. Passa noga så att bullarna inte bränns. Låt svalna på galler under bakduk.

Häll upp ett glas kall mjölk, provsmaka en ljummen bulle och njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar