onsdag 17 juni 2009

Lantbröd

I måndags gjorde jag grunden för ett bröd som bakades ut igår. Surdegsfantasterna skulle nog inte kalla det för ett riktigt surdegsbröd, utan snarare ett kalljäst bröd. Detta då man sätter fördegen på en normal mängd jäst och låter stå i rumstemperatur ca ett dygn. I köket luktade det dock surt, så jag kallar det för surdeg ändå. Oavsett termerna som vi säkert kan diskutera i evighet, tror jag vi kan vara överens om att det är ett himla gott bröd. Receptet kommer från tidningen Året runt som jag hittade i en tidningskorg hemma hos föräldrarna. Vilket nummer det var på tidningen har jag inte en aning om.

Se så, iväg och baka!

Lantbröd

4 stora limpor eller 6 små.

Dag 1

50 g jäst
4 dl rumstempererat vatten
4 dl rågsikt
1 kruskakli eller havrekli

Dag 2

6 dl vatten, 37°C
1 dl olivolja
4 tsk salt
8 dl rågsikt
10-14 dl vetemjöl special (jag använde fullkornssorten)

Dag 1: Smula jästen i en riktigt stor bunke och lös den i vatten. Blanda ner rågsikt och kruskakli. Täck med folie eller bakduk (jag tipsar om plastfolie, då ytan kan torka lite med bakduk). Låt stå i rumstemperatur till nästa dag. Den ska stå dragfritt.

Dag 2: Tillsätt vatten, olja, salt och rågsikt. Arbeta in nästan allt vetemjöl till en fast och smidig deg. Bearbeta degen kraftigt under ca 5 minuter (det krävs längre bearbetning med vetemjöl special än med vanligt mjöl). Lå jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 40 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela i 4 eller 6 bitar och baka ut till limpor. Lägg bröden på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
Grädda i nedre delen av ugnen tills limporna fått fin färg ca 225-35 minuter i 225°C värme. Låt dem kallna ordentligt på bakgaller innan de förpackas och ev infryses.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar