tisdag 16 juni 2009

Nationaldagsfirandet

Kameran som vi använde för att ta foton på maten på Svenska flaggans dag, har nu återfunnits. Så därför blir det ett inlägg om nationaldagsmaten som givetvis passar bra till midsommar också. På buffén fanns ett ljust brytbröd, några sorters ost, fransk potatissallad, en fräsch sommarsallad, salami och capresesallad, kallrökt lax, kycklingsspett, två kalla såser och melon. Här kommer recept på några av rätterna.






Färskpotatissallad med primörer

8 rejäla portioner

2 kg färskpotatis, skrubbad men skalet kvar på
2 små rödlökar
1 knippe grön sparris
1 knippe rädisor
1 msk kapris
1 msk balsamvinäger
2 msk neutral olja
salt, peppar

Koka färskpotatisen i lättsaltat vatten. Bryt av sparrisen (där den lätt knäcks). Koka i lättsaltat vatten i ca 3-4 minuter. Strimla rödlöken fint och skiva rädisorna. Dela potatisen i mindre bitar och blanda med rödlök, sparris, rädisor och kapris. Blanda olja och vinäger med lite salt och grovmalen svartpeppar och blanda i salladen. Klipp lite färsk gräslök över.





Fräsch sommarsallad

8 portioner

1 salladshuvud, gärna ekologiskt odlat
4 salladslökar
½ gurka
1 handfull körsbärstomater
1 rejäl klyfta vattenmelon
1 granatäpple
1 röd snackpaprika
2-3 cm god fetaost
2 msk neutral olja
saften från 1 citron
salt, peppar

Ansa och dela salladen i mindre bitar. Dela gurkan i lagom stora bitar. Halvera tomaterna och strimla paprikan. Strimla även salladslöken. Ta bort skalet från vattenmelonen och dela i mindre bitar. Blanda allt i en salladskål. Smula över fetaosten och strö över granatäppelkärnor. Blanda citronsaft med olja och krydda med salt och svartpeppar. Häll över salladen precis innan servering.


Till dessert hade vi en lyxig marängsviss med hemgjorda maränger, hemgjord vaniljparfait, grädde och jordgubbar. Recept följer nedan.






De godaste marängerna

ca 40 st stora

2,5 dl äggvita
5 dl socker
25 g mörk choklad

Vispa äggvitan styvt med en liten del av sockret. När äggvitan är styv, blandar man försiktigt ned resten av sockret. Smält chokladen och häll i marängsmeten. Rör försiktigt i smeten så att chokladen inte helt blandar sig med smeten.
Klicka ut på en bakpappersklädd plåt. Man kan även spritsa om man ösnkar ett vackert mönster, men jag tycker att dessa maränger blir vackrast om man klickar ut dem. Grädda ca 45 minuter på 130°C och låt sedan plåten stå kvar ytterligare 40 minuter efter att ugnen ställts av. Då blir marängen helt torr inuti, vilket lämpar sig väl till just marängsviss.


Parfait

8 portioner

5 dl grädde
5 äggulor
5 msk florsocker
2 tsk vaniljessens (eller 1-2 msk vaniljsocker)

Vispa grädden till skum. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vänd försiktigt ned i grädden och smaksätt efter tycke med vanilj. Häll upp i en plastfolieklädd bakform, gärna en avlång sådan. Ställ in i frysen i minst 4 timmar. Ta upp ca 30 minuter före servering så den hinner tina lite.







Marängsviss

8 portioner

1 sats parfait enligt ovan
12 stora maränger
2 dl vispgrädde
2 liter ansade jordgubbar

Vispa grädden till ett halvfast skum.
Varva parfait, smulade maränger, grädde och jordgubbar i en skål. Dekorera överst med hela maränger och rikligt med jordgubbar. Servera genast!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar