tisdag 23 juni 2009

Lite smått och gott

Jag är åter från en härlig midsommar, välbehållen men ett fästingbett rikare. Precis som det ska så var det stort fokus på maten och förutom sillunchen, körde vi på grillat som genomgående tema. Svågern, han som är kock, är grym på att grilla köttet perfekt. Hans hemliga knep som jag nu helt fräckt delar med mig av, är att grilla köttet nästan klart, packa in i folie och låta den kvarvarande värmen steka färdigt köttet. Det blir så gudomligt saftigt och ändå genomgrillat. Testa!

Nu har jag bara några lediga dagar kvar innan kompledigheten tar slut. Jag passar därför på att fylla frysen med gott bröd. Idag blev det havrebullar och tunnbröd. Recept följer och jag tipsar också om sega formar, en typ av mandelmussla utan mandel som är kanongod att fylla med lite citrussmaksatt grädde och färska jordgubbar.


Havrebullar

20 st

50 g jäst
5 dl vatten
1 msk sirap
1,5 tsk salt
3 dl havregryn
10-14 dl vetemjöl
0,5 dl neutral olja

Värm vattnet till 37°C. Smula jästen i en degbunke och lös upp den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, sirap, salt och havregryn. Börja sedan att arbeta in vetemjöl. Ta så pass mycket mjöl att degen blir smidig och släpper från bunkkanten. Låt sedan jäsa på en dragfri plats under bakduk ca 30 minuter.
Ta sedan upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda degen hastigt. Dela degen i 20 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Grädda sedan mitt i ugnen ca 10-15 minuter på 225°C tills bullarna fått fin färg och känns ihåliga om du knackar på dem.
Servera dem riktigt färska med lite smör och ost. Havregrynen ger lite tuggmotstånd och dessutom en lite nötig smak. Dessa bullar går utmärkt att frysa. Låt dem bara svalna ordentligt först. Receptet kommer från Vår bakbok.


Mjuka tunnbröd

12 st

4,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1 msk kummin
1,5 tsk bakpulver
60 g smör
2 dl vatten

Blanda de torra ingredienserna. Skär smöret i mindre bitar och blanda i mjölet med fingrarna. Rör sist ner vattnet och bearbeta till en smidig deg. Ta upp degen på ett bakbord och knåda den lätt. Dela i 12 bitar (jag fick bara ut 6 tunnbröd dock). Tag varje degbit och kavla ut till en tunn rundel. Nagga brödet eller kavla med kruskavel.
Hetta upp en stekpanna. När den blivit riktigt het lägger man ner ett tunnbröd och steker på varje sida ca 20 sekunder. Låt svalna något och ät dem sedan ljumma.
Receptet kommer från kokboken "Tillfällen att njuta en liten smula".


Sega formar

ca 30 st

250 g smör
250 g mjöl
250 g socker
1 äggula

Smöret skall vara rumstempererat innan baket påbörjas. Vispa sedan samman samtliga ingredienser med elvisp. Vispa ca 5 minuter. Klicka sedan ut smeten i osmorda metallformar av det slag man använder till mandelmusslor. Smeten skall täcka halva formen. Grädda i mitten av ugnen 8-10 minuter på 200°C. Låt formarna svalna innan man stjälper dem ur metallformarna. Låt svalna helt innan du fyller med grädde och bär, lemon curd och färska jordgubbar eller något annat gott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar