torsdag 18 juni 2009

Midsommar

Då var det dags för årets midsommarfirande och vädret är åtminstone här traditionsenligt dåligt. Midsommar brukar för oss innebära sillunch och grillning på kvällen, jordgubbar i massor och allt detta inmundigandes utomhus i regn och snålblåst.

Här kommer några favoriter som passar på midsommarbordet. Håll till godo!

Äppel- och limesill

1 förp 5-minuters inläggningssill
2 dl crème fraiche
1 klick majonnäs
1 grönt äpple
skalet och saften från en lime
smörgåskrasse

Skölj av sillen och dela i munsbitstora bitar.
Blanda crème fraiche, majonnäs, tärnat äpple (skalet kvar på), finrivet limeskal, limesaft och smörgåskrasse. Lägg sedan ner sillbitarna. Klart att servera. Receptet kommer från Allt om mats midsommarnummer 2007.


Jordgubbssnaps

35 cl

10 jordgubbar
1 kvist rosmarin
skalet av en citron
35 cl ren vodka

Dela jordgubbarna på mitten. Tvätta citronen noggrant och skala den med potatisskalare. Se till att ej få med det vita av skalet. Lägg jordgubbarna och citronskalet i en kanna, fyll på med vodka och lägg sedan i rosmarinkvisten. Låt stå i kyl i 3 dygn.
Sila av och häll i en kanna eller en flaska. Stoppa ev i en ny kvist rosmarin och några delade jordgubbar för dekorationens skull.
Receptet kommer från "Älskade jordgubbar- från drink till dessert" av Elisabeth Johansson.


Jordgubbssangria

1 banan
1 apelsin
1 persika
15 jordgubbar
1 dl koncentrerad jordgubbssaft
1 flaska rosévin
1 flaska päroncider, 75 cl
en skvätt konjak
en näve isbitar

Skala och skiva bananen. Tvätta och skär apelsinen i tunna skivor och skär persikan i tunna klyftor. Dela jordgubbarna i mindre bitar. Lägg frukten i en stor kanna som bör rymma ca 2 liter. Häll på jordgubbssaft och rosévin och låt dra en stund (30-60 min). Slå i en skvätt konjak och häll i päroncidern strax innan servering. Lägg då också i isbitarna. Njut.
Ursprungsreceptet kommer från "Älskade jordgubbar- från drink till dessert" av Elisabeth Johansson, men är något omarbetat av undertecknad.


Jordgubbstarte med citronkräm

Himmelsk tarte med lemon curd. Den bör serveras i små bitar med lättvispad grädde och är väl värd mödan. Tack till Tasteline för receptet.

Mördeg

0,5 tsk bakpulver
2,5 dl mjöl
100 g smör
1 dl socker
1 ägg

Citronkräm

2 gelatinblad
1,5 dl pressad citron
200 g smör
3 dl socker
5 ägg

Dekorationer

jordgubbar
citronmeliss

Tårtan går utmärkt att förbereda fram till garneringen dagen före festen.

Mördegen:
1. Blanda först socker och smör smidigt, tillsätt sedan de övriga ingredienserna och blanda samman försiktigt, låt vila, helst över natten.

2. Kavla ut degen och klä en pajform med den (helst med löstagbar botten). Ställ gärna pajformen i kylen i någon timme så att degen hinner stelna igen. För att undvika att kanterna "rasar ner" kan du också vika aluminiumfolie runt pajens kanter. Baka i 180 grader tills den är gyllenbrun. Låt svalna.

Citronkräm:
1. Sjud alla ingredienserna på svag värme under vispning. ta av från värmen när krämen tjocknat och lägg i 2 blötlagda gelatinblad, rör om ordentligt.

2. Ställ smeten i kyl och låt svalna (den ska bli riktigt kall) spritsa eller bred sedan krämen i tarten och dekorera med halverade färska jordgubbar och kanske även några blad citronmeliss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar