söndag 6 september 2015

Bloggen- återkomsten

Det är dags för kaksmulan att visa ett livstecken och berätta vad som hänt under det gångna året. Just precis, det har gått över ett år sedan min förra bloggpost. Och den här gången skäms jag inte ens. Jag har alltid sagt att bloggen skriver jag på för skojs skull. För att det ger en massa positiv energi och för att det är kul att dela med sig. Och det senaste året har jag helt enkelt inte haft tiden eller lusten att skriva. Jag har lagat lika mycket mat som tidigare, men tiden som jag tidigare lagt på bloggen, har jag ägnat åt saker som att flytta, packa ner och packa upp, renovera och inte minst umgås med min trollunge. Detta utöver att arbeta heltid med jourer. Ja, ni förstår nog själva att dygnets timmar inte räcker till allt och bloggen har känts lätt att prioritera lågt. Men nu är det dags att skriva lite igen. Det kliar liksom lite i fingrarna och lusten har funnits där ett tag. Dock inte tiden. Jag lovar inte att skriva regelbundet, men jag ska försöka att dela med mig av sådant som jag tycker är tillräckligt gott eller spännande för att just hamna på bloggen.

Vi har alltså flyttat. Från radhus till villa. Från helrenoverat till delrenoverat. Men köket är i gott skick och inbjuder till matlagning och kökshäng med familj och vänner. Sonen har blivit 21 månader gammal och verkar lika intresserad av matlagning som jag. Han är gärna med och provsmakar, rör i bunkar och grytor, provsmakar och provsmakar lite till. Sen äter han minst en rejäl portion av maten ändå. Och i hans ännu begränsade ordförråd, ryms redan ord som grilla, gurka, välling, bulle, paj, kaka, brownie, blåbär och juice. Han har faktiskt berättat att han älskar grillen mer än sin mamma och grillat kött är bland det bästa han vet. Han äter allt men är väldigt förtjust i smakrika rätter från det indiska, thailändska och koreanska köket. Jo, han är lik sina föräldrar. Och så delar han vår nyfunna kärlek för texmex. Texmex på riktigt, inte Santa Marias saltstinna, spiskumminosande variant utan snarare maten som Jonas Cramby delar med sig av i boken "Texmex från grunden". Söt och klibbig carnitas, krämig och het guacamole, salsa verde som får tungan att krulla sig och allt med en härlig touch av lime och koriander.

Igår lagade jag den buffé som ses på bilden nedanför. Pulled beef från bloggen, mangosalsa, guacamole, rostad majs med koriander, gräddfil, sallad, majstortillas (från märket Old El Paso-jättebra) och små, tjocka majstortillas med färskost, knaperstekt chorizo och salladslök).
Den sistnämnda höftades ihop rejält och recept kommer förhoppningsvis inom kort när jag lagat den igen. Men salsa, guccan och majsen, den kommer här.




Mangosalsa

4-6 port

1 mango
2 tomater, gärna blandade färger
1 silverlök
1 färsk jalapeno
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka koriander
1 lime
salt, peppar

Finhacka tomater, jalapeno, lök, vitlök och koriander. Blanda och ta undan 3-4 matskedar som ska användas till guacamolen. Skala och hacka mangon i små bitar och blanda med övriga salsan. Pressa över saften från en lime och smaka av med salt och peppar.



Guacamole

4-6 portioner

3-4 matskedar av tomatsalsan från receptet ovan
3 avokados
0,5 kruka koriander
1-2 lime
salt, peppar

Lägg tomatsalsan i en matberedare eller mixerskål. Gröp ur avokadoköttet och lägg motsvarande 2 avokados i mixern. Lägg till koriandern. Mixa till en slät blandning. Den överblivna avokadon mosar man lätt med en gaffel och tillsätter till den släta guacamolen. Detta för att få en lite chunky känsla. Vill man ha en riktigt chunky guacamole, mortlar man alla ingredienser i en stor mortel. Gott på riktigt men lite mer jobb. 
Smaka av med saften från 1-2 limefrukter och salt och peppar. Den ska kännas len men med lite sting från limesaften och jag tycker det är gott när den smakar mycket koriander.


Rostad majs med koriander

6 portioner

2 burkar majskorn
0,5- 1 jalapeno (kan uteslutas helt om man vill ha en mild variant)
25 g smör
1 vitlöksklyfta
0,5 kruka koriander
ca 2 cm tjock fetaoststav

Öppna majsburkarna och låt majsen rinna av. Finhacka jalapeno, vitlök och koriander. Smält smöret i en sauteuse eller kastrull och låt det gärna brynas lite. Tillsätt jalapeno, vitlök och koriander och låt det mjukna men ej ta färg. Vänd sedan ner majsen och rör om så att majsen blir varm, lätt rostad men inte bränns. Häll upp i en serveringsskål och avsluta med att riva fetaost över. Finriven ska den vara.

Mangosalsan är gudomligt god till vanlig köttfärstacos, till grillat nötkött, carnitas och fisktacos. Och till pulled beef så klart. Guacamole är gott till nästan allt! Som den är med nachochips eller tortillachips eller som tillbehör till de flesta texmexrätter. Och den rostade majsen är gott till grillat nötkött, fläskkött och kyckling och som festligt tillbehör till våra vanliga tacos.



På resterna kommer jag att göra en tjockbottnad pan pizza med pulled beef och rostad majs på. Den kommer att toppas med tunt skuren sallad, mangosalsa och en chipotlesås. Rester av guacamole? Det tror jag ingen någonsin har hört talas, den är så himla god att den alltid tar slut...

2 kommentarer:

  1. Sara! Tack för recepten! Nu ska jag ge mig på att laga pulled beef och TexMex tillbehör till vår fredagskväll! Kram Charlotta

    SvaraRadera
  2. Tack för recepten Sara! nu kör jag igång TexMex för vår fredagkväll! -Charlotta

    SvaraRadera