onsdag 20 januari 2010

Brunsås någon?

Det har väl inte undgått någon matintresserad att SVT startar en ny serie ikväll- "Landet Brunsås". Själv har jag höga förväntningar på serien, då jag alltid tyckt att Erik Haag är en lustig figur och då Lotta Lundgren har en mycket underhållande blogg. Om ni inte har hittat hennes blogg ännu, ta då en titt på Om jag var din hemmafru.

Tillåt mig orera lite om brunsås. När jag växte upp var brunsås ett klassiskt tillbehör och är fortfarande hos mina föräldrar. Min mamma gick i klassisk flickskola och fick lära sig matlagning från grunden. Hon har alltid varit en fena på att baka och laga mat och då framför allt riktig svensk husmanskost. Brunsås serveras till färsrätter, stekar, spjäll, kotletter, biff och i grytor. Den görs på steksky eller spad, toppredning (tidigare med mjöl och vatten, numera med Maizena såsredning), ibland men långt ifrån alltid en skvätt grädde och ev lite salt och socker. Många av kötträtterna bräseras för att bli riktigt mört och det spadet är grunden för en riktigt fin sås. Smaken varieras något med vad som lagt grunden till stekskyn, men färgen är alltid samma djupa bruna.

Och jag? Gör jag brunsås? Ytterst sällan. I kalopsen och någon enstaka gång till helstekt kotlettrad. Såsen som serveras till köttbullar, pannbiff och kålpudding, klassas nog snarare som gräddsås och görs i snabbvariant med vatten, kalvfond, soja, lite, lite grädde, svart vinbärsgelé och salt. Och lite Maizena för redning.

Idag håller jag mig fortfarande till nyponsoppa och rostat bröd, för att inte uppröra magen. Men jag ser fram emot kvällens premiär och tipsar om att titta på SVT 2 kl 2000.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar