torsdag 21 januari 2010

Snabblagad paj

Herregud, vilket sötsug som precis satte in. Det måste bero på de senaste dagarnas försiktiga kaloriintag. Och just paj hade inte suttit fel. Men jag kommer att motstå sötsuget och nöjer mig med att dela med mig av lite recept på deg och drömmer mig bort...
Det första receptet är den pajdeg som min mamma alltid har gjort och den fungerar bäst till riktigt syrlig fyllning som färska bär eller rabarber, då degen i sig är rätt söt. Den andra degen upptäckte jag när jag var 14 år och började göra äppelpaj på riktigt. Tyvärr tappade jag bort receptet och blev därför överlycklig när Allt om mat tryckte den i somras under namnet turbopaj. Och nu har den blivit min absoluta favorit. Enkel som få och otroligt god.

Klassisk smulpaj

150 g smält smör eller margarin
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3½ dl vetemjöl

Blanda i socker och bakpulver i det smälta fettet. Rör sedan i mjöl till lagom smulig konsistens. Ju mer mjöl, desto smuligare. Pressa ut delar av degen i botten av en pajform. Fördela resten ovanpå den tänkta fyllningen. Grädda ca 30 minuter i 175°C värme, tills pajen fått fin färg. För en normalstor pajform kan det vara en idé att öka pajdegen med 50%, om man önskar både botten och rikligt med smulor.


Turbopaj

Ljuvligt knäckig smak utan att kännas för söt. Passar till syrliga äpplen, nektariner, plommon, krusbär och liknande. Använd smör, ej margarin. Smörsmaken behövs!

2 dl vetemjöl
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100-150 g smör

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Fördela mjölblandningen ovanpå valfri fyllning. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel i tunna skivor och fördela jämnt över mjölblandningen. Grädda ca 20-25 minuter i 200°C tills pajen fått fin färg.

Receptet kommer ursprungligen från Allt om mat, men har nu plockats helt ur minnet, varpå ändringar kan ha gjorts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar