lördag 16 januari 2010

Italienskt

Igår kom vi hem från vår bröllopsresa till Rom. Resan var riktigt härlig, men bröllopet förra helgen var ännu bättre. Vilken dag! Ren lycka hela tiden. Om vi nu ska ha fokus på maten, så var maten på bröllopet superb. Tack Gunnebo slott! En härligt krämig skaldjurssoppa med kräftterrin och vinterörtsallad, helstekt hjortinnanlår med confitkokad portobello, portvinssås och potatisstrudel med ädelost, björnbärscrème brulée med chokladknäcke och hallonkompott och sedan smultrontårta med chokladkräm. Gudomligt!

Mindre gudomlig var dock maten i Rom. Vi tillbringade fyra kvällar i Rom och vi var helt inställda på fantastisk pizza, pasta och rödviner värda att minnas. Det sistnämnda lyckades vi få. En riktigt bra shiraz från Lazioområdet. Men maten är inte så minnesvärd. Vi vill sammanfatta den som oinspirerad. Detta åt vi:

Måndag

Middag: Parmaskinka och melon till förrätt. 3 rejäla skivor salt lufttorkad skinka och en lagom söt galiamelonhalva delad i två klyftor. Enkelt och gott. Men vad kan gå fel?
Wilhelm tog husets kycklinggryta med bröd till. Lite torftig och enkel. Några kycklingbitar i en tomatsås och en rostad paprikahalva. Och smakade precis så.
Jag tog kalvfrikadeller i konjakssås och fick 30 små frikadeller i gräddsås där jag tror att man kanske glömt konjaken. Eller möjligen förvarat spriten i samma skåp som grädden, men inte plockat fram den till såsen. En matsked fett potatismos på kanten. Det var allt. Enformig smak och knappt värt att komma ihåg.

Tisdag

Lunch: pasta all' amatriciana. Bra pasta, perfekt al dente. God tomatsås med sting i. 4 baconbitar (en halv skiva) i hela portionen. God, men oinspirerad.

Middag: Capresesallad. Enligt servitrisens beskrivning en tomat, en mozzarella. Och precis så var det. Men riktigt god ost och med lite olja och balsamvinäger en riktig höjdare.
Wilhelm tog en pizza quattro stagioni (salami, tomatsås, mozzarella, burkoliver och grillad aubergine). God botten, god pizza men trist med burkoliver.
Jag tog av misstag en pizza bianca med bacon, ägg och massa ost. Fet, mäktig. Första tuggan var god, men sen var den rätt tråkig. Vi lämnade restaurangen med mig rätt illamående.

Onsdag

Lunch: fish'n chips till Sara, steak sandwich till Wilhelm. Mättade och smakade himla bra.

Middag: Wilhelm tog bruschetta till förrätt. Vi hörde plinget från microvågsugnen och sen landade en ljummen bruschetta på bordet. Bra smak, men hårt bröd. Jag tog en grönsallad före maten. Det var romansallad och rucola. Punkt.
Wilhelm tog risotto med svamp och den var en stor besvikelse. Fet och enbart ostsmak.
Jag tog en fettuccine med ragu bolognese. God smak på såsen, riktigt fyllig och säkert lite kycklinglever i. Fattigt med köttfärs dock. klart godkänd, men jag vidhåller att min egen är bättre.

Torsdag

Lunch: ciabatta med parmaskinka, sallad och mozzarella. Syltade grönsaker till. Gott, men dyrt.

Middag: Wilhelm tog oxfilé med karljohansvamp och grillade grönsaker. Jag tog kalvschnitzel med tomat och mozzarella. Godaste måltiden under resan, men ändå ganska ospännande. God tiramisu och en liten prosecco och en liten limoncello före och efter maten som huset bjöd på. Det vägde upp att det tog 25 min att få in notan. Och den var rätt rejäl. Wilhelms oxfilé kostade 400 och det fanns inget vin under 300 på vinlistan. Plus i kanten för en mycket gedigen vinlista.

Nu bjuder jag på receptet på en god fransk fiskgryta som lagades innan vårt bröllop.

Fransk fiskgryta

1 fänkål
4 salladslökar
2 tsk tomatpuré
2 dl crème fraiche med tomat/basilikasmak
3 dl fiskbuljong
400 g blandad fisk (lax, sej, torsk, plattfisk)
300 g skalade räkor
basilika

Skär fänkål och lök i mindre bitar. Fräs i lite smör. Häll på fiskbuljong, crème fraiche och tomatpuré. Koka upp och låt koka ca 5 minuter. Lägg i fisken delad i mindre bitar. Låt koka ca 10 minuter på låg värme. Tillsätt räkorna och basilika. Räkorna ska precis bli varma, men inte sega. Servera med ris, sockerärter och gärna ugnsbakade körsbärstomater.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar