lördag 23 januari 2010

Kondenserad mjölk

Imorgon fyller svågern år. Han älskar banoffeepaj, så utöver ett hårt paket, kommer han också att få en sådan paj i present. Så nu har jag precis vari och handlat ingredienser till en sådan. För de som inte vet vad det är, så är det en av de sötaste desserter man kan äta. Digestivebotten fylld med kokt kondenserad mjölk, skivade bananer, vispad grädde och så pudrar man lite kakao ovanpå. Väldigt god.
Jag passade på att köpa lite extra kondenserad mjölk, då den tydligen ska vara god att i andra desserter. Så nu får ni hjälpa till lite. Vad använder ni kondenserad mjölk till? Lämna en kommentar och berätta!

Banoffeepaj

200 g digestivekex
100 g smör eller margarin
1 burk kondenserad mjölk
3 bananer
2,5-3 dl grädde
kakao eller mörk choklad

Ta burken med kondenserad mjölk och ta av etiketten. Lägg i en kastrull, täck med vatten och låt koka hela burken i minst 3 timmar. Ju längre du kokar, desto fastare toffee. Notera alltså att burken inte ska öppnas utan kokas som den är. Det är viktigt att den hela tida är täckt av vatten, så man får fylla på regelbundet.

Smula digestivekexen i matberedare eller med mortel. Blanda med smält matfett. Tryck ut massan i botten av en pajform. Ställ kallt.

Låt den kokta burken svalna något. Öppna den sedan och bred ut innehållet på pajbottnen. Skiva bananerna ovanpå toffeen. Vispa grädde och bred på bananerna. Riv över mörk choklad eller pudra kakao över. Servera som den är med en kopp starkt kaffe. Och tänk på att den är rejält mäktig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar