söndag 3 januari 2010

Hjortronparfait med knäckigt mandelströssel

God fortsättning på det nya året. Själv har jag haft ett härligt avslut på förra året och en pysslig början på det nya. Lite glest bland inläggen, jag vet. Detta beror bland annat på intensivt planerande av vårt bröllop som kommer att stå om 6 dagar! Menyn kommer givetvis att komma upp på bloggen, men först efter bröllop och smekmånad.
På tisdag ska vi ha en liten repetitionsmiddag med brudföljet. Det kommer att bjudas fransk fiskgryta och därefter hjortronparfait med knäckigt mandelströssel. Det var tänkt att bli mandelkorgar, men där höll inte flarnen med mig. De blev för hårda. Lagom mjuka för att böjas över att glas, men inte formas. Snarare för tunga och knäcktes till mindre bitar. Därav strösslet som säkert kommer att passa bra till glassen. Här kommer recepten.

Hjortronparfait

6-8 p

3 dl grädde
3 äggulor
3 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
1-2 msk hjortronsylt

Vispa grädden. Vispa ihop äggula och socker och blanda ner i grädden. Smaksätt med hjortronsylt och vaniljsocker. Häll i en plastfolieklädd form (jag använde en avlång limpform). Lägg in i frysen och låt stå där minst 6 timmar. Ta fram formen ca 30 minuter före servering, så hinner den bli lite tinad.


Mandelflarn

30 st

100 g sötmandel
75-100 g smör (ju mer smör, desto tunnare flarn)
1 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Hacka mandeln, den behöver inte skållas först.
Smält smöret och blanda ner socker, mjöl, mjölk och mandel. Koka upp under upprörning. Klicka ut smeten glest på pappersklädda plåtar. 1 tsk är lagom per flarn och lägg inte feler än 10-12 flarn per plåt. Grädda i 200°C ca 5 min tills flarnen slutat bubbla och fått fin färg. Låt svalna på plåt. Om du vill forma till formar, ska detta göras när flarnen svalnat såpass att de håller ihop och går och lyfta från plåten, men fortfarande är varma. Helt kalla flarn är mycket stela.

Receptet kommer från Vår bakbok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar