måndag 29 augusti 2011

Äppel- och björnbärspaj

I mina svärföräldrars trädgård ståtar ett tiotal äppelträd av olika slag. Det finns flera fördelar med det. Den ena är att att det finns äpplen mogna från augusti till en bra bit in på hösten, den andra är att jag får plocka så mycket jag vill. Och under veckan som gick behövde jag inte ens plocka. Den kom en leverans av blandade äpplen och en stor burk med underbara hemodlade björnbär. Björnbär är kanske inte mina favoritbär, men oj vad gott det är att använda dem i bakverk och desserter, om än ej i helt rå form.
Jag passade på att använda på äpplen och björnbär i en paj vars recept som fanns med i senaste numret av Allt om mat. Jag minskade på mängden mandelmassa i fyllningen av rädsla att det skulle bli en för söt paj. Jag ökade också på mängden mandel i toppingen för extra crunch. Så här blev mitt lätt omarbetade recept.
Äppel- och björnbärspaj med crunch

8 portioner

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk strösocker
1 ägg

Fyllning:
100 g mandelmassa
4 syrliga äpplen
2 dl björnbär

Crumble:
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0,75 dl ljust muscovadosocker
1 dl hackad mandel
100 g smör

1. Hacka ihop mjöl, smör och socker i en matberedare (eller arbeta samman degen i en assistent). Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med avtagbara kanter, ca 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175°C.

2. Nagga degen och förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.

3. Riv mandelmassan och strö den över botten av pajskalet. Skala och kärna ur äpplena och skär i tunna klyftor. Lägg dessa på mandelmassan och strö sedan över björnbären.

4. Blanda mjöl, havregryn, muscovadosocker och mandel. Tillsätt smöret i små tärningar och nyp ihop till en smulig massa. Strö blandningen över pajen.

5. Grädda mitt i ugnen i ca 50-60 minuter. Låt den svalna något och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Receptet kommer från Allt om mat nr 15 2011, men med något ändrade proportioner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar