fredag 26 augusti 2011

Skenet bedrar


Den här rätten ser ju inte alls aptitlig ut. Men skenet bedrar, för det här var en fantastiskt god bönsallad som serverades till marinerad kyckling och majspuré tidigare under veckan. Den är mycket enkel att göra, fungerar även om man undviker kolhydrater och är oerhört smakrik. Hemma hos oss ersätter ofta bönsalladen ris, potatis eller pasta. Och den blir bara godare av att få stå en dag, vilket gör den bra i matlådan också. För enkelhetens skull använder jag färdigkokta bönor, nästan alltid ur GoGreens sortiment. GoGreen har dessutom kommit ut med en bönblandning som ju är perfekt för bönsallad. Gott och nyttigt!

Bönsallad

6 portioner

1 förpackning av kikärter
1 förpackning av stora vita bönor
1 förpackning kidneybönor
1 stor rödlök
2 stora tomater
en halv gurka
0,5-1 förpackning av god fetaost

0,5 dl neutral olja
0,5 dl balsamvinäger
1 rågad tesked dijonsenap
salt, nymalen svartpeppar

Skölj bönorna ordentligt i ett durkslag. Skär gurkan i rätt små bitar. Klyfta tomaterna, ta ur kärnorna och skär sedan tomatfiléerna i små bitar. Strimla rödlöken tunt. Blanda bönor, gurka, tomater och lök i en stor skål. Smula över fetaosten.
Blanda sedan olja, vinäger, senap och kryddor till en dressing och slå över salladen. Rör om ordentligt så att alla bönor dressas ordentligt. Det ser nu ganska oaptitligt ut med den bruna dressingen och den smulade fetaosten, men det smakar desto bättre. Man kan använda vit balsamvinäger istället, men jag tycker inte att den ger samma djupa smak, så utseendet får helt enkelt spela en mindre roll. Ställ salladen kallt i väntan på servering.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar