onsdag 24 augusti 2011

Köttbullarna del 1

Jag älskar köttbullar, men jag är högst kräsen i hur de ska tillagas och hur de ska smaka. Goda köttbullar innehåller rikligt med lök och den ska helst inte vara rå. Till julbordet ska de vara kryddade med lite ansjovisspad och kryddpeppar. Köttbullarna ska ha gott tuggmotstånd med lite stuns, mjuka köttbullar går helt bort. Sådana som köpes färdiga i butik för att värmas i stekpannan, de kommer inte in i vårt hus. Jag blir illamående bara av lukten. Enda undantaget är de små delikatessköttbullarna som går att äta, men man får inte fundera över innehållet. Och då jag ofta gör just det, går även de bort. Alltså får man trilla sina egna. Bara verbet trilla borde få vem som helst att kasta sig in i köttbulleorgie. I måndags var det dags igen. Jag var sugen på svensk husmanskost när den är som bäst. Ett gott mos, stora köttbullar, en liten mängd sås och så pressgurka. Det blev arton stora köttbullar. Halva satsen serverades enligt ovan. Halva satsen hamnade i en helt annan rätt som kommer att avhandlas i Köttbullarna del 2.Köttbullar

18 stora eller väldigt många små

450 g köttfärs
1 dl ströbröd (jag använde eget gjort på surdegsbröd)
1 dl mjölk
1 ägg
1 stor gul lök
2 tsk dijonsenap
1 msk kalvfond
salt, grovmalen svartpeppar

Blanda ströbröd och mjölk och låt svälla. Under tiden finhackas löken och svettas mjuk utan att ta färg. Tillsätt sedan ägget till brödblandningen. Blanda sedan i lök, senap, kalvfond, salt och peppar. Sist vänder man i köttfärsen. Gör en liten köttbulle som steks och provsmakas. Oftast behövs mer salt. När man fått till en god smet, är det dags att börja trilla. Jag lägger alla köttbullar på ett skärbräde eller bricka och steker dem därefter. Jag skakar stekpannan mycket i början av stekningen för att få dem så runda som möjligt. Stektiden varierar med storleken så klart, men de får nästan alltid stanna i stekpannan hela tiden, om än på lägre temperatur.


Gräddsås med lingon

2 dl vatten
1 dl grädde av valfri fetthalt
1-2 msk kalvfond
1 tsk kinesisk soja
2 msk lingonsylt
salt, svartpeppar, råsocker

Lyft upp alla köttbullar ur stekpannan och häll vatten i den. Vispa runt i pannan för att få med alla goda smaker från stekningen. Tillsätt sedan grädde, soja och kalvfond. Låt såsen sjuda några minuter. Tillsätt sedan lingonsylten och låt sjuda lite till. Smaka av med salt, peppar och lite råsocker. Lägg sedan tillbaka köttbullarna i såsen och vänd runt dem.


Pressgurka

4 portioner

½ slanggurka
1 dl vatten
1 msk ättiksprit 12%
2 msk socker
lite salt

Skiva gurkan tunt med osthyvel eller på mandolin. Blanda ingredienserna till lagen och häll över gurkan. Lägg en tyngd på gurkan, t ex morteln och låt stå ca 1 timme.
Receptet kommer från Per Morberg men jag har helt fräckt uteslutit persiljan.

Servera köttbullarna i såsen till ett gott mos (gärna med brynt smör i), pressgurka och extra lingon. En liten sallad före maten säkerställer grönsaksintaget. En riktigt kall öl smakar gott till den här rätten, eller varför inte ett glas mjölk?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar