söndag 21 augusti 2011

Brownie bread pudding

...eller hur man räddar torr brownie från kompostpåsen.
I fredags bakade jag brownies till en amerikansk middag. Sega brownies med mycket mörk choklad och valnötter i. Tyvärr hade jag inte en form som var helt lämplig för receptet och kakan var tvungen att gräddas något längre än vad receptet angav. Och givetvis blev den för seg, på gränsen till torr. Så vad gör man av något för torr brownie? En brödpudding tydligen. Bitar av brownies bakade i en söt äggsstanning, serverad ljummen med lättvispad grädde och jordgubbar. Gott, enkelt och inga tråkiga browniebitar till spillo. Det här ska jag nog upprepa med såväl vitt bröd som kanelbullar som sett bättre dagar.

Brownie bread pudding

5 dl brownies i mindre bitar
3,75 dl mjölk
2 ägg
0,75 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker eller 0,5 tsk vaniljessens
ev 1 dl hackade nötter

Smöra en ugnsfast form. Fördela browniebitarna jämnt i formen. Vispa samman ägg, mjölk, socker och vaniljsocker till en äggstanning och häll över browniebitarna. Grädda i 175°C tills äggstanningen är fast och om du sticker med en kniv i mitten, så kommer denna ut torr. Detta tar ca 45 minuter.
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass och färska bär. Det behövs något syrligt för att bryta av sötman i puddingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar