onsdag 31 augusti 2011

Vaniljglass med kolatouch

Efter att ha skaffat glassmaskin, upptäckte jag bloggen Smaskens, där glassrecepten finns i stora mängder. Och inspirerad av Smaskens-Annikas allra godaste vaniljglass, gjorde jag en glass med råsocker i. För lite kolatouch hamnade även liten ljust muscovadosocker i glassmeten och himmel vilken glass det blev. Den serverades som tillbehör till en knäckig äppelpaj och då kom kolatonerna väl till pass. Så gott att min man gav betyget 10/10, ett betyg han är försiktig med att ge. Så här blev receptet till glassen till slut.

Vaniljglass med kolatouch

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,5 dl råsocker
0,25 dl muscovadosocker
0,5 vaniljstång

Skrapa ur fröna ur vaniljstången. Häll upp grädde och mjölk i en kastrull och blanda i vaniljfröna. Låt även själva stången följa med. Ge ett uppkok och låt svalna.
Vispa äggulor med råsocker och muscovadosocker, det ska vispas riktigt pösigt. Häll sedan gräddblandningen över äggtoddyn och vispa ihop. Häll sedan hela blandningen tillbaka i kastrullen och låt nu smeten sjuda på låg värme. Smeten får absolut ej koka. Sjud till smeten börja tjockna något. Låt svalna, gärna i kallt vattenbad. Ställ sedan smeten kallt i några timmar, gärna över natt. Kör sedan i glassmaskin ca 40 minuter. Lägg upp i en burk med lock och lägg i frysen i väntan på servering. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar