lördag 20 augusti 2011

Den nya leksaken- glassmaskinen

Jag har köpt några nya saker till köket. En ny mandolin, en ny digital termometer som uppdaterar temperaturen oftare än varannan minut, vilket är hemskt käckt om man friterar. Och så favoriten. En glassmaskin. Jag har länge pratat om en glassmaskin, främst för att jag tycker det är så tidsödande att göra en egen sorbet och då jag önskar en krämig, vaniljsmakande glass och inte en genomfryst parfait eller köpeglass som inte smakar riktigt vanilj. Efter att ha läst många tester på nätet, slog jag till på en Philips HR2304. Den har en kapacitet på 1 liter mjukglass eller 0,8 liter hårdglass och den har ett smidigt litet fryselement som får plats i vår relativt lilla frys. Och sen glassmaskinen kom in i familjen lagom till semesterstarten, har den fått jobba. Vi har haft 4 middagsbjudningar och på samtliga har det serverats glass. Päronglass med daim, mjölkchokladglass och storfavoriten vaniljglass. Här kommer receptet på den vaniljglass som vi fastnat för.

Vaniljglass

0,8 liter

3 äggulor
110 g socker
1 vaniljstång (det räcker med en halv om man vill ha en mild smak)
2,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde

Vispa grädden ganska hårt. Skrapa ur vaniljstången och blanda fröna med lite av sockret. Vispa sedan äggulor, socker och vaniljsocker riktigt pösigt. Blanda ner mjölken i äggblandningen och rör ordentligt. Vänd sedan ner den vispade grädden. Vänd runt grädden försiktigt så att glassmeten behåller sin luftighet. Låt smeten sedan stå i kylen några timmar. Rör om smeten och kör sedan i glassmaskin ca 40 minuter. Lägg över den färdiga glassen i en plastlåda och lägg i frysen. Ta fram några minuter före servering för att få en glass som du enekelt kan forma till kulor eller ägg.

Njut!

Man kan smaksätta smeten med hackade nötter, choklad, lite sprit eller fruktpuré. Om purén är lös, bör man minska något på mjölkmängden. Nötter och choklad tillsättes till glassmeten efter ungefär halva tiden i glassmaskinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar