torsdag 25 augusti 2011

Köttbullarna del 2

I gårdagens inlägg bloggade jag om receptet på mina stora, goda köttbullar i gräddsås och med pressgurka. Idag handlar det om de 9 köttbullar som inte fick förmånen att serveras på svenskt maner. De hamnade i en god tomatsås som vändes runt i rigatoni och serverades under ett mindre berg av parmesan. Tomatsåsen hade min man lagat tidigare under semestern och det här var resterna som frysts in med tanken att de skulle hamna i en vegetarisk lasagne.

Så här gör man en god tomatsås på ett något överpretentiöst sätt:

Börja med att sätta på bra musik. Till sån här matlagning föredrar jag lugn musik som drar åt jazzhållet. Melody Gardot, kanske Bo Kaspers orkester eller någon bra loungemix. Öppna sedan en flaska med gott rödvin. Sangiovese är ett säkert kort till pasta eller varför inte en Valpolicella classico? Lägg fram en generös bit parmesanost på en skärbräda. Häll upp lite vin, smaka av, ta en bit ost och skrid sedan till verket.
Finhacka en gul lök och 2 vitlöksklyftor. Finhacka även en näve goda oliver och några teskedar kapris. Hacka 5-6 tomater medelgrovt.
Hetta upp lite olivolja i en kastrull. Fräs löken, gärna tillsammans med en-två sardeller för sältans skull. Löken ska bli mjuk men inte få färg, så sänk värmen till medelhög. Tillsätt sedan vitlöken som absolut ej får brännas. Klicka i en dryg matsked tomatpuré. Tillsätt sedan oliverna och kaprisen och blanda runt hastigt. I med tomaterna. Ta en klunk vin och häll sedan ner en rejäl skvätt i såsen, en knapp deciliter brukar räcka. I med en nypa salt, generöst med nymalen svartpeppar, lite paprikapulver, chiliflakes och en nypa råsocker. Låt puttra i sakta mak. Efter 10-15 minuter är det lagom att provsmaka. Tillsätt ev lite balsamvinäger om såsen behöver lite syra. Vänd ner strimlad basilika. Smaka av igen. Lägg ner köttbullarna i såsen, värm köttbullarna lite innan om de är kalla. Låt köttbullarna bli genomvarma och vänd sedan ner sås och köttbullar i nykokt pasta.
Lägg upp i en pastatallrik, strö över en driva av nyriven parmesan och servera med det goda vinet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar