torsdag 1 september 2011

Ärtsoppa och äppelplättar

Som student var jag engagerad i kårverksamheten och hade titeln mjödmästarinna i Sexmästerikollegiet. Det innebar att jag tillsammans med kompisen med samma titel, ansvarade för inköp av dryck till de sittningar som kollegiet arrangerade. Ofta hade vi 120-150 sittande gäster och det blir stora mängder dryck att köpa på systemet. Vi landade ofta på 5-6 flaskor snaps, 40-60 flaskor vin, sprit till fördrinken och 4-5 flaskor punsch. Detta köpte vi en gång i månaden och inte en enda gång behövde jag visa legitimation. När jag idag, 7-8 år senare, köper en flaska punsch till ärtsoppan, blir jag bemött med skeptiska blickar och frågan "Har unga dam legitimation med sig?". Får väl ta det som en komplimang att jag ser ung ut, även om min mentala ålder enligt tester är drygt 50 år.
Så efter att lyckats köpa punsch, värma den lagom och dricka den till ärtsoppan, lyckades jag också grädda många laggar med äppelplättar. Och det, mina vänner, kommer att hända igen. Festligt!

Ärtsoppa med fläsk

4 portioner för den hungrige

1 förp gula ärter av typen snabbärter från Gogreen
1 stor gul lök
1,5 liter vatten
1 grönsaksbuljong
400 g rimmat bogfläsk
0,5 kruka färsk timjan
salt

Skala och hacka den gula löken. Fräs den hastigt i lite smör. Slå på de gula ärterna och sedan vatten. Lägg i buljongtärningen. Låt koka upp. Under tiden som uppkokningen sker, kan man ansa fläsket från lite fett. Dela sedan fläsket i mindre bitar, 400 g delas lämpligen på 5 bitar. Lägg ner fläsket i soppan när den kokat upp. Koka soppan tills fläsket är mört och ärterna har kokat sönder. Detta tar 1-1,5 timme. När fläsket är mört (prova med en provsticka), lyfter man upp fläsket och delar i mindre bitar. Om man ogillar fettet, kan man gärna ansa bort det vid delningen. Lägg i fläsket i soppan och tillsätt finhackad timjan. Smaka av. Sannolikt behövs lite salt, men då fläsket är salt i sig, gör man klokt i smaka först och salta sedan. Servera med en rejäl klick senap och punsch värmd till ca 50°C.

Äppelplättar

Ca 50 plättar

2,5 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
1 msk råsocker
1 tsk kanel
3 äpplen, skalade och rivna på den grova sidan på rivjärnet

Blanda vetemjöl, socker, salt och kanel i en bunke. Tillsätt hälften av mjölken och vispa med en
ballongvisp tills smeten är helt slät. Tillsätt resten av mjölken och vispa sedan ner äggen. Tillsätt äpplena sist. Ställ kallt för att svälla en stund.
Hetta upp plättlaggen och ringla lite smälta smör eller flytande matfett över laggen. Lägg i 1,5 matsked smet för varje plätt och se till att få med lite äpple i varje plätt. Stek tills plätten börjar lossna från kanten, vänd och ge en lätt stekyta på andra sidan. Första laggen blir sällan bra, men sen har laggen blivit lagom varm och man har fått in tekniken. Enda risken med plättstekning är att man riskerar att bli fast för plättarna har en strykande åtgång och alla vill ha mer.

Servera plättarna med en liten klick lättvispad grädde eller vaniljglass och ev lite extra äppelsmak i form av lite äppelmos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar