onsdag 7 september 2011

Gulasch

Gulasch är ju en klassisk sportlovsrätt. Men det är också den rätt som jag blir mest sugen på när hösten kommer. Varm, mustig mat som gör mig varm i hjärtat och i hela kroppen. Jag publicerade min version av gulasch när jag precis börjat blogga. På den tiden då jag kanske hade en läsare på en vecka. Så det är väl inte mer än rätt att jag lägger ut det igen. För man får inte undanhålla världen en så här god gulasch. Jag gör min gulasch till ett mellanting mellan soppa och gryta, serverar i djup tallrik med en generös klick smetana och äter med sked. Ibland lyxar jag till med att tillsätta färska tomater, ibland åker det ner en skvätt rödvin. Detta är en förlåtande gryta, den tål lite av varje som man häller i. Det tar några timmar för köttet att bli mört och att låta den vila över natt i kylen och äta först dagen därpå, det är faktiskt ännu bättre.
Gulasch

4 p

500 g högrev eller nötbog
2 stora gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 burk passerade tomater
1 msk tomatpuré
5 dl vatten
2 buljongtärningar av typen mörk oxbuljong
2 stora potatisar
2 stora morötter
2 rågade tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
2 lagerblad
några kumminfrön
några stänk cayennepeppar
salt

Putsa köttet och skär i mindre bitar, ca 2x2 cm. Grovhacka löken och skiva vitlöken tunt. Fräs lök och vitlök i lite matfett i en gryta. Bryn sedan köttet med löken. Tillsätt tomatpurén och låt fräsa en stund. Tillsätt sedan passerade tomater, vatten, buljongtärning, paprikapulver, peppar, kummin och lagerblad. Låt småkoka under lock ca 1 timme (eller tills köttet känns riktigt mört). Skala och hacka potatis i mindre tärningar. Slanta morötterna. Tillsätt grönsakerna i soppan och låt koka till grönsakerna är genomkokta. Smaka av med salt och ev mer cayennepeppar. Servera med ett rykande färskt bröd och en klick smetana. Även gott att toppa med lite persilja. Lämpligt att frysa in ev rester. Receptet influerat av Allt om mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar