söndag 25 september 2011

Öppen lasagne

Jag brukar bara blogga om rätter som jag blivit nöjd med. Vad gäller den här rätten, så blev jag lite besviken, om jag ska vara ärlig. Missförstå mig rätt, den smakade väldigt bra, men den var inte så fantastisk som jag hade förväntat mig. Och framför allt blev den inte så snygg som jag hade tänkt mig. Jag tänkte inte ens fotografera den, men min man som tyckte jag var fånig när jag surade i köket, grep tag i kameran och gjorde det åt mig. Sen överöste han mig med komplimanger för rätten. Så jag sammanfattar rätten som en god pastarätt med mycket smak och mindre skönhet, så får ni själva bestämma om ni vill prova den.
Öppen lasagne med räkor

4 portioner

4 stora färska lasagneplattor (ca 20 x 15 cm)
1 sats god tomatsås, gärna på färska tomater och med en generös skvätt vitt vin
1 msk hummerfond
2 askar färsk bladspenat
1 dl crème fraiche
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 dl ricotta
750 g räkor med skal
en rejäl näve riven västerbottenost

Skala räkorna. Spara skalet i frysen, så kan du vid tillfälle koka en god fond.
Koka lasagneplattorna i saltat vatten. Ca 4-5 minuter räcker.
Ge tomatsåsen ett uppkok och tillsätt hummerfonden.
Skölj spenaten noga. Skiva schalottenlöken och vitlöksklyftan tunt. Stek löken tills den är mjuk. Passa noga så att vitlöken inte bränns. Tillsätt spenaten och låt den mjukna. Vänd ner crème fraichen och krydda med salt eller peppar.

Lägg de kokta lasagneplattorna i botten av en smord, ugnsfast form. Lägg först lite tomatsås på en halvan (vid kortändan) av plattorna. Fördela sedan räkorna ovanpå tomatsåsen. Bred ut spenatröra och klicka till slut över ricotta över spenaten. Vik över andra halvan av lasagneplattan och strö västerbottenost över denna. Gratinera mitt i ugn i ca 200°C i ca 7 minuter. Osten ska få lite färg, men lasagenplattorna ska inte torka.

Servera omedelbart med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar