torsdag 15 september 2011

Blomkålssoppa

Hemma hos oss är soppa snabbmat. Vår absolut snabbaste variant är grön ärtsoppa, man kan framställa en god soppa från början till slut på 15-20 minuter. Dagens soppa tar något längre tid att göra, men ändå väl under en timme. Med lite goda tillbehör, kan man få soppan att kännas som vardagslyx. Sammetslen soppa, krispiga parmachips och sega surdegskrutonger, det slår ju vilken snabbmat som helst.
Blomkålssoppa med parmachips och surdegskrutonger

4 portioner

3 potatisar
1 blomkålshuvud
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
7,5 dl vatten
1,5 grönsaksbuljongtärning
1 dl torrt, vitt vin
1 dl grädde (det går alldeles utmärkt med matlagningsgrädde)
saften från en halv citron
salt, svartpeppar
smör

8 skivor parmaskinka

1 rejäl bit levainbröd eller annan ljust surdegsbröd
neutral olja

Skala och dela potatisen i tärningar. Ansa blomkålen och dela i små buketter. Skölj och strimla purjolöken och skiva vitlöken tunt.
Hetta upp lite smör i en stor gryta. Fräs vitlök och purjolök, den ska mjukna men inte få färg. Var försiktig med vitlöken så att den inte bränns.
Tillsätt blomkålen och potatisen och fräs en stund. Slå på vitt vin och vatten och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka upp och låt soppan koka ca 10-15 minuter.

Under tiden som soppan kokar, gör man parmachipsen och surdegskrutongerna. Lägg ut skivor av parmaskinka på en bakpappersklädd plåt. Sätt in i ugn, ca 175°C och låt stå ca 10 minuter tills skinkan torkat till chips. Passa mot slutet av torkningen, så att chipsen inte bränns.

Dela surdegsbrödet i tärningar, ca 2 x 2 x 1 cm. Hetta upp en stekpanna och tillsätt lite neutral olja. Stek krutongerna gyllene och knapriga. Salta mot slutet.

När grönsakerna i soppan känns mjuka, är det dags att mixa. Häll av det mesta av spadet i en bunke och spara detta. Mixa med stavmixer tills det bildas en helt slät puré. Tillsätt grädden och lite av spadet och späd till önskad konsistens. Smaka av med salt, svartpeppar och citronsaft. Skumma soppan genom att köra med mixerstaven vid ytan.

Servera soppan med två parmachips och en näve krutonger. Ett torrt, vitt vin passar gott till. Vi valde en fruktig men torr riesling från Moseldalen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar