lördag 3 september 2011

Pankofriterad havskräfta med wasabikräm

Jag är tycker om förrätter. Det blir det första matintrycket på en bjudning eller ett restaurangbesök. Om man nu inte hamnat på en bättre restaurang som också serverar en liten amuse bouche, det är ju så trevligt. Men ofta är förrätten en bra tillfälle att visa på tekniker som får ta lite tid då man har god tid på sig att förbereda rätten. Just den här rätten kan förberedas fram till själva friterandet. Rätten är inspirerad av den rätt som Louise, Sveriges Mästerkock, lagade i den japanska utmaningen. Jag har lagat den vid några tillfällen och den är helt klart den godaste förrätt jag lagat. Den krispiga kräftstjärten, den lena men ändå starka krämen och en god kontrast till den lilla maché- och mangosallad som serveras till.
Pankofriterad havskräfta med wasabikräm och mangosallad

4 portioner

8 havskräftor
1 äggvita
0,5 msk maizena
0,5 msk vatten
1 dl pankoströbröd
0,5 dl kokos
0,5 tsk salt
0,5 krm chilipulver

olja till fritering

1 dl crème fraiche
0,5 dl majonnäs
wasabipasta efter smak och tycke

färsk mango tunt strimlad med potatisskalare
machésallad

Rensa havskräftorna, så att du får ut rena kräftstjärtar. Ta bort tarmen. Spara kräftskalen i frysen, så har du grunden till en underbar fond.

Blanda crème fraiche med majonnäs och wasabipasta. Börja med en liten klick pasta, rör runt och smaka av. Pastan är rätt så stark, så man bör vara försiktig. Jag gillar wasabismaken och använde mig av en rågad tesked.

Vispa äggvitan riktigt styv. Rör ut maizenan i vattnet och vänd försiktigt ner i äggvitan.
Blanda pankoströbröd med kokosflingor, salt och chilipulver.
Doppa kräftstjärtarna i äggvitan så att de täcks ordentligt. Vänd dem sedan i ströbrödsblandningen. Fritera i 180°C värme tills kräftorna är gyllenbruna och frasiga.

Servera omedelbart med en klick wasabikräm och lite mangosallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar