onsdag 21 september 2011

Björnbärsmarmelad med mörk rom

Jag har mer marmeladburkar i kylen än jag behöver. Aprikos, aprikos med amaretto, vinbär, fyra frukter, fikon, apelsin. Och det är inte direkt så att konsumtionen är hög. Så inte var jag i behov av ytterligare en marmelad. Nu blev den här så god, att resten hamnar i skuggan. Receptet fick jag av svärmor, som också vänligen försett mig med bären. Jag bytte dock ut den koncentrerade äppeljuicen i originalreceptet mot mörk rom, samma mängd. Marmeladen blev lagom söt med pikant smak och jag tror att den kommer att passa utmärkt till såväl en god ostsmörgås som till ostbrickan och även till en chokladfondant eller vaniljglass.
Björnbärsmarmelad med mörk rom

4-5 dl

600 g björnbär
3 dl strösocker
2 dl ljust muscovadosocker
4 msk mörk rom

Lägg bären i en tjockbottnad kastrull tillsammans med socker. Häll på romen. Låt koka upp och sjuda ca 10 minuter så att bären går sönder. Mosa bären med en stomp och låt sjuda på låg värme tills marmeladen tjocknar. Med denna mängd bär tar detta uppemot en halvtimme. Häll upp väl rengjorda burkar, ev sköljda med lite atamon. Jag steriliserade burkarna i ugnen medan marmeladen kokades. Förslut burkarna omedelbart. Servera till en vällagrad hårdost och en färsk brioche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar