lördag 10 september 2011

Peach Melba-glass

En ny variant av en klassiker. Om det fungerar att servera persikor och hallonsås med vaniljsglass, så borde man kunna göra en persikoglass med virvlar av hallonsås i. Sagt och gjort. Den blev väldigt god i smaken, men lite väl isig och parfaitliknande i konsistensen. Den här kommer jag göra om och nästa gång med lite mer fokus på konsistensen, för smaken är banne mig perfekt.

Persikoglass med hallonrippel

6 portioner

3 äggulor
110 g råsocker
0,5 vaniljstång
1,5 dl mjölk
2 dl vispgrädde
3 persikor
saften från 1 lime
0,5 dl vatten

100 g frysta hallon
2 msk råsocker

Börja med att skrapa ur fröna ur vaniljstången. Blanda dessa med lite av sockret. Spara själva stången.
Skala persikorna och dela i mindre bitar. Lägg bitarna i en kastrull. Pressa över limesaften, häll i vattnet och lägg i vaniljstångsbitarna. Koka upp och låt sedan frukten sjuda tills den blivit mjuk. Passa noga så att frukten inte bränner fast. Ta ur vaniljstången och lägg över fruktbitarna i en mixerkanna. Mixa till en slät puré. Om du önskar en helt slät och sammenslen puré, kan det vara värt att passera purén genom en finmaskig sil. Kyl ner purén i vattenbad.

Vispa grädden lätt fluffig. Vispa socker, vaniljsockret och äggulorna riktigt pösigt. Rör ner mjölken. Tillsätt den avsvalnade persikopurén och vänd runt. Vänd sedan ner den vispade grädden. Var försiktig så att inte all invispad luft slås ur.

Kör i glassmaskin i 35-40 minuter.

Lägg de frysta hallonen i en kastrull tillsammans med sockret. Koka upp och låt sjuda tills hallonen smält sönder. Passera bären genom en finmaskig sil så att man får en helt slät coulis. Låt svalna. Detta moment görs under tiden som glassen körs i glassmaskinen.

När glassen är klar i maskinen, lägger man över glassen i en form. Ringla halloncoulisen över och virvla runt den i glassen med försiktiga rörelser. Den ska ripplas in i glassen. Lägg glassen i frysen och låt den frysa lite till. Ta fram 10 minuter för servering för att kunna forma vackra kulor eller ägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar