onsdag 28 september 2011

Den amerikanska maten

Jag har nyligen kommit hem från en resa till USA, närmare bestämt New York, Washington, Niagara Falls och en mysig liten stad med namnet Shippensburg, Pennsylvania. Och givetvis har vi fått smaka på amerikansk mat. Visst kan ägg och bacon vara gott till frukost en dag, men redan dag två längtade jag efter grovt bröd och yoghurt med müsli. Och hamburgare och texmexmat kommer det nog dröja länge innan jag vill äta igen. Överlag känns den amerikanska maten rätt fet och portionerna är gigantiska. I storstäderna är det inte så svårt att hitta nyttigare alternativ, men så fort man kommer till ett mindre ställe, är det hamburgare, nachos och fettdrypande kycklingvingar som gäller. Blir lite illamående bara jag tänker på det.

En rätt som dock sällan gör en besviken är en riktig steak. Köttet håller alltid hög kvalitet även om tillbehören ibland lämnar mycket att önska. Den godaste varmrätten var dock inte en steak, utan beef short ribs utan ben, bräserade i rödvinssås och serverade med potatismos och sauterad spenat. Ljuvligt gott. Jag beställde efterrätt en gång under resans nio dagar och det var den godaste efterrätt jag någonsin ätit. Dessutom på samma restaurang som serverade short ribsen. Om du kommer till Washington DC, missa inte restaurangen Circa på Connecticut Avenue vid Dupont Circle. Du kommer inte att bli besviken. Så till efterrätten då. Brödpudding på croissanter serverad med pistageglass och grädde smaksatt med Grand Marnier och apelsinskal. Varm pudding med lagom mycket smak av ägg och vanilj från äggstanningen, fin krispighet från pistagemandlarna och en sammetslen grädde med en touch av apelsin. Jag måste nu komma på hur man lagar denna godsak, för den ska banne mig serveras på min födelsedagsmiddag om 2,5 vecka. I väntan på helgen då den ska provlagas, motar jag jet lagen med att baka lantbröd på surdeg. Degen verkar även den ha jet lag, så vi får se hur det går och om brödet blir värt att skriva om. Missa dock inte nästa inlägg. Då tipsar jag om goda bullar med mörk choklad och smörfyllning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar