lördag 17 september 2011

Päron på tre sätt

Det finns dagar då maten ska gå riktigt fort och en eventuell dessert utgörs på sin höjd av glass från frysen. En sån dag ska man inte göra den här desserten. Den tar tid och stora mängder tålamod, men så blir den helt magnifik också. Man börjar men inkokning av päron och använder sig sedan av den goda sockerlagen till de övriga delarna av rätten. Prova! Det är fantastiskt gott!


Päron på tre sätt

4 portioner

Inkokta päron:

4 stora eller 8 små päron
5 dl vatten
225 g strösocker
saften och skalet från en halv citron
1 vaniljstång

Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Päronen ska ha sin ursprungliga form kvar. Häll vatten, socker, citronskal och citronsaft i en kastrull. Skrapa ur vaniljstången och lägg frön och stång i kastrullen. Lägg ner päronen och ge lagen ett uppkok. Låt sedan päronen sjuda tills de är mjuka men håller fortfarande samman.
Ta upp päronen och lägg i en skål. Häll på lite av lagen så att päronen täcks. Det borde bli ca 3 dl lag kvar.

Päronsirap:

1,5 dl sockerlag från inkokningen
0,75 dl råsocker

Koka upp sockerlag med råsocker och låt sedan sjuda tills sockerlagen tjocknar något. Nör den sedan svalnar blir den till en seg sirap.

Pärongelé:

1,5 dl sockerlag från inkokningen
2 päron, skalade, urkärnade och delade i små bitar
2 msk päronkonjak
3 gelatinblad

Koka upp sockerlag med päronbitar och konjak. Låt sjuda tills päronen mjuknat. Mixa med stavmixer till en helt slät puré. Lägg gelatinbladen i blöt ca 5 minuter. Tillsätt gelatinbladen till purén och vispa ordentligt. Häll upp i en mindre form, gärna fyrkantig. Gelén bör bli ca 1,5-2 cm tjock, så det behövs en rätt så liten form. Ställ kallt för att stelna. Detta tar minst 2 timmar.

Vid servering läggs päronen upp på tallrik. Gelén skärs i kuber och läggs ut på tallriken. Forma små ägg av en god vaniljglass och ringla sedan den sega päronsirapen över tallriken. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar