torsdag 8 september 2011

Tarte tatin

Äppeltider! Det kan vara en av de bästa skördetiderna som finns. Men det gäller att variera sig. man kan ju inte alltid äta samma äppelpaj. Så jag gav mig på utmaningen med namnet tarte tatin. Jag har provat att göra det 3 gånger förut, men aldrig fått till vändningen av kakan. En korrekt tarte tatin ska ju serveras upp och ner. Jag tror att det kan ha berott på för spröd mördeg. Nu provade jag ett recept med smördeg istället. Och det lyckades! Och blev mer snabbakat dessutom. Jag får ju erkänna att jag köpte färdig smördeg. Detta kompenserade jag med att servera hemgjord vaniljglass till.
Tarte tatin

1,5 dl råsocker
50 g smör
5 äpplen, skalade, urkärnade och delade i 8 klyftor vardera
1 rulle smördeg

Sätt ugnen på 200°C.
Ställ en ugnsfast stekpanna på medelvärme och smält smör och råsocker i denna. Karamellen ska få en gyllenbrun färg.
Lägg äpplena i sockerlösningen och stek äpplena tills de är något mjuka och sockret karamelliserat. Använd gärna äpplen som inte så lätt kokar sönder.

Kavla ut smördegen till en rundel som är något större än stekpannan. Kavla på mjölat underlag.
Tag stekpannan från värmen och lägg snabbt smördegen över äpplena. Vik in kanterna innanför stekpannans kanter.

Ställ in stekpannan mitt i ugnen. Grädda i tjugo minuter. Sänk sedan temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 5-10 minuter. Smördegen ska bli rejält frasig och få fin gyllene yta.

Tag ur stekpannan ur ugnen och lossa försiktigt på kakans kanter med en kniv. Var försiktig så att du inte repar pannan. Lägg ett ugnsfast fat upp och ner över kakan. Fatet måste vara något större än stekpannan. Med en snabb rörelse vänder du upp och ner på stekpannan och fatet. Tarten ska hamna upp och ner på fatet. Om detta verkar för svårt, kan man låta kakan glida över på ett fat och sedan lägga ytterligare ett fat över detta och vända på alltihop. Detta underlättar om stekpannan är stor och tung.

Servera kakan lätt ljummen med lättvispad grädde eller en god vaniljglass.

Receptet kommer från recept.nu och är gjort av Daniel Couet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar