söndag 4 september 2011

Fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås


En god middag på en helgkväll. Fläskfilén putsades och skars i tjocka noisetter, stektes i panna och östes med stekskyn tills den var genomstekt men saftig. Rödvinssåsen kokades på en rejäl rödvinsslatt, kalvfond, schalottenlök, rotselleri, vitpepparkorn, lite soja och tomatpuré. Efter en halvtimmes sjudande, silades såsen och reducerades till önskad konsistens. Lite råsocker för sötma och lite smör för avblankning. Underbart!
Potatisgratängen gjordes helt enkelt på skivad potatis, gul lök blandad med mycket finhackad vitlök, salt, svartpeppar, lite vispgrädde och toppades med Västerbottenost. Bakades i ugn tills gratängen var helt mjuk.
Tomaterna är babyplommontomater på kvist där lite olivolja ringlats över, lite flingsalt och lite råsocker på. Bakas i ugn i ca 20 minuter i 200°C. Syrligt, saftigt och passar väldigt bra till fläskfilé.
Det har höftats genom hela matlagningen, så några exakta mått eller prydligt recept finns inte.

För att få tunna fina skivor av potatisen, använde jag mig av min nya mandolin. Den ger skivor med 1-10 mm tjocklek och strimlar julienne i fyra bredder. Den kan också räffla och våffla skivorna. Jo, den kostar en slant, men jag tycker att den är värd den kostnaden. Jag gillade känslan när jag provade den här och jag tyckte om att den står riktigt stadigt på köksbänken. Om du inte har testat att jobba med en mandolin, tycker jag helt klart att du ska prova. Skivandet går så mycket snabbare och helt plötsligt är det inte jobbigt att göra gratäng längre. Man kan mycket väl börja med en billigare variant, jag har haft en sådan i många år och bytte bara för att jag ville få ännu tunnare skivor.

1 kommentar:

  1. Lät väldigt mumsigt! Och enkelt! Precis som helgmaten ska vara!

    // Anna

    SvaraRadera