torsdag 29 september 2011

Läckra chokladgömmor

Kanelbullar i all ära, men ibland är det gott med variation. Inte för att vi äter mycket bullar här, jag bakade en sats i februari senast. Och jag kommer nog att baka en sats till kanelbullens dag, typ. För då är nog dessa goda bullar borta. Degen får jäsa länge och innehåller rumsvarmt smör, detta leder till otroligt saftiga bullar. Fyllningen på smör och socker samt chokladen som trycktes ner i en fördjupning i bullen, jäste dock inte in i bullen och smälte därför i ugnen och rann ner på plåten. Det stannade kvar tillräckligt mycket i bullen för att ge otroligt goda bullar, men nästa gång bakar jag in fyllningen som i en pariserbulle och tillsätter lite vetesurdegsgrund i degen. Det borde göra susen och ge världens godaste vetebröd.
Chokladgömmor

40 stycken

50 g jäst
4 dl rumstempererad mjölk
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
12,-13 dl vetemjöl special
150 g smör, riktigt mjukt

Fyllning:

175 g smör, mjukt
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad

Pensling och garnering:

ägg
florsocker

Lös upp jästen i mjölken i en bunke. Tillsätt socker, ägg och ca 1 liter av mjölet. Blanda samman. Tillsätt sedan saltet, ca 2 dl mjöl till och klicka i smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk minst en timme, gärna två.

Rör ihop smör, socker och vaniljsocker. Dela chokladen i 40 delar. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Degen behöver inte knådas. Dela degen i 40 delar och rulla delarna till runda bullar. Gör en fördjupning i varje bulle, klicka i lite smörfyllning och tryck ner en chokladbit. Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter. Pensla med lätt uppvispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter i 225°C värme. Låt svalna på galler. Pudra med florsocker innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar