fredag 6 januari 2012

Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon


Här kommer receptet på en chokladdessert med vuxen smak som sitter fint till trettondagsmiddagen. Receptet kommer från Allt om mat, där man kallar fyllningen för en mousse. Kanske hade fyllningen blivit mer mousseaktig i karaktären om den fått stå till sig lite längre, men jag tror att den snarare borde kallas kräm. Oavsett namn, så är desserten både vacker och god med en knaprig chokladbotten, en len kräm med romssmak och färska hallon. Vad mer kan man önska?



 
 
Chokladtartelette med vit chokladkräm och hallon

8 stycken

3 dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk kakao
0,5 dl strösocker
0,5 krm salt
1 äggula
1 tsk vatten

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
3 äggulor
2 msk mörk rom

hallon



Blanda mjöl, smör, socker, kakao och salt i en matberedare eller assistent. Tillsätt äggulan och vattnet och låt maskinen arbeta till en smidig deg. Tryck ut degen i tarteletteformar och ställ formarna kallt ca 30 min för att vila.
Sätt ugnen på 200°C. Nagga bottnarna och täck in kanterna med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden fluffig. Smält chokladen i vattenbad. Tillsätt äggulorna och rör om väl. Blanda ner i den vispade grädden och blanda väl. Smaksätt med den mörka romen. Fördela blandningen i formarna och ställ kallt, minst 4 timmar och gärna längre. 

Dekorera med färska hallon vid servering.  Ett glas Moscatel de Setubal passar fint till, liksom en vanlig hederlig kopp kaffe.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar