fredag 20 januari 2012

Olivpesto

Pesto är en festlig sås. Om jag inte hade svurit på att aldrig kalla något för smarrigt på bloggen, så hade jag nog använt just det adjektivet för den här olivpeston. Den är snabblagad, smakrik, pepprig, lyxig och ändå enkel. Vi serverade den till en bit oxfilé med potatisgratäng, men den borde vara god att späcka såväl fläskfilén som kycklingen med liksom en klick till parmaskinkan. Resterna av vår pesto blandades med mer olivolja och blev till dressing till en bönsallad. Möjligheterna är oändliga!





Olivpesto

1 dl urkärnade gröna oliver av bra kvalitet
0,5 dl basilikablad
1 riven vitlöksklyfta
1 dl finriven parmesanost
0,5-1 dl extra virgin olivolja
salt, svartpeppar

Lägg oliver, basilika och parmesanost i en mixer. Mixa till en fin massa. Blanda ner vitlök och häll på olja tills peston får en lagom fast konsistens. Smaka av först, tillsätt sedan salt och peppar. Var försiktig med saltet, oliverna ger en kraftig sälta i sig.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar