söndag 22 januari 2012

Vit chokladfondant

Jag har försökt hitta en ny variant på min paradefterrätt, chokladfondanten. Detta var ett försök med vit choklad. Totalt sett får man väl se det som en lyckad dessert, då den blev god. Men den blev väldigt söt, trots den syrliga yoghurten med passionsfrukt i, och jag tyckte att det enda den hade gemensamt med min vanliga chokladfondant är den kladdiga mitten. Denna dessert ska man äta när man är sugen på något riktigt sött, inte när man är chokladsugen.




Vit chokladfondant med passionsfruktsyoghurt

4 portioner

150 g vit choklad
50 g smör 
0,5 dl vetemjöl
2 msk socker
2 ägg
skalet från 1 citron

Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl turkisk yoghurt

Hacka chokladen i mindre bitar. Smält smöret och chokladen över ett vattenbad.  Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt lite av äggblandningen till chokladblandningen och rör om väl. Vänd sedan ner all choklad i resterande äggblandning. Tillsätt mjöl och citronskal och rör om väl.
Fördela i välsmorda formar. Grädda i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter i 200°C. Fondanten ska ha en kladdig kärna. 
Under tiden som fondanten gräddas, blandar man yoghurten med innehållet från passionsfrukterna. Servera fondanten varm med en generös klick passionsfruktsyoghurt.

Receptet på fontanten kommer från Koka ihop.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar