lördag 28 januari 2012

Kyckling med sataysås

Om min man fick välja, skulle vi äta sataykyckling minst en gång i veckan. Nu äter vi kanske 2 gånger per år. Det är ju inte en helt nyttig rätt med tanke på allt jordnötssmör, så det känns bra att vi inte äter det oftare. Senast vi lagade det, serverade vi generösa kycklingbitar med den goda såsen, lite pilaffris och rostad snackpaprika. Men det är också gott att äta med en syrlig, het nudelsallad med krispiga grönsaker (som på den nedersta bilden). Det är ganska enkelt att tillaga sataysås och det är en bra bjudrätt. Lördagslyx med asiatiska influenser, det är svårslaget!




Kyckling med sataysås

4 portioner

3-4 kycklingfiléer
3 msk neutral olja
2 msk kinesisk soja
2 tsk sambal oelek
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk currypulver

1 riven vitlöksklyfta
1 bit färsk ingefära, stor som en halv tumme
1 tsk sambal oelek
1 tsk chilipulver
1 krm torkad koriander
1 krm spiskummin
1 msk farinsocker
100 g jordnötssmör
1 dl vatten
0,5 dl kokosmjölk (kan uteslutas)
saften från 0,5 lime
olja, gärna en blandning av jordnötsolja och rapsolja

Börja med marinaden till kycklingen. Blanda olja, soja, sambal oelek, vitlök och curry. Skär kycklingen i små bitar om du vill göra spett, eller dela filéen i 3 delar. Lägg ner i marinaden och rör om ordentligt. Trä upp på spett eller lägg bitarna i en ugnsfast form. Sätt in formen i ugnen på ca 200°C i ca 20 minuter. Vänd kycklingen efter halva tiden.

Häll lite olja i en sauteuse eller tjockbottnad kastrull och hetta upp. Fräs vitlök, ingefära och sambal oelek, det ska mjukna men ej ta färg så ha inte alltför hög värme. Tillsätt socker och de torra kryddorna. Fräs någon minut. Tillsätt sedan jordnötssmöret och låt det smälta. Häll i kokosmjölken och limesaften. Om såsen blir för tjock, späd med vatten. Sannolikheten är hög att såsen skär sig, men det gör inget. Det är svårt att rädda och det påverkar inte smaken.

Servera kycklingen med såsen och ett pilaffris eller en god nudelsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar