tisdag 10 januari 2012

Fikon och björnbär i portvin

Fikon. Förmodligen världens vackraste frukt och dessutom otroligt gott. Goda precis som de är, men underbara i kompotter, marmelader och som här, kokta i portvin och kryddor. Jo visst är det lite av en juldessert över den här rätten, men jag tycker den platsar när som i vintermörkret. Med lite björnbär från frysen, blir det här en snabblagad och enkel dessert med mycket smak.





Fikon och björnbär i portvin

4 portioner

4 fikon
200 g björnbär
2 dl portvin
0,5 vaniljstång
1 kanelstång
1 stjänanis
0,5 dl farinsocker

Dela fikonen i 4 klyftor vardera. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med socker och övriga kryddor i en kastrull. Slå på portvin och låt koka upp. Sänk värmen och låt sjuda. Lägg ner fikon och björnbär. Sjud ca 10 minuter tills frukt och bör mjuknat något men fortfarande håller sin form. Låt svalna.

Servera fruktblandningen varvat med vispad grädde smaksatt med vaniljsocker och råsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar