lördag 14 januari 2012

Päronglass med dajm

Idag ska jag dela med mig av receptet på en av mina allra godaste glassar. Den är så god att senast jag gjorde den, åts den upp så snabbt att vi inte ens fick en bild av den. Den är ganska mäktig, en generös kula räcker absolut som dessert. Servera den gärna med en syrlig päronkompott, himmelskt gott.

Päronglass med dajm

6 portioner

2,5 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 äggulor
0,75 dl råsocker
0,5 vaniljstång

2 stora päron
2 dubbeldajm eller motsvarande mängd dajmkulor
1 gelatinblad

Skala päronen och dela i små bitar. Ge päronen ett uppkok i en kastrull och låt dem mjukna. Mixa dem sedan helt släta.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull och häll på grädde och mjölk. Ge ett snabbt uppkok. Vispa socker och äggulor riktigt poröst. Häll gräddblandningen genom en sil ner i äggblandningen och rör om. Häll grädd- och äggblandningen tillbaka i kastrullen. Låt smeten sjuda på låg värme tills den tjocknat. Den får inte koka!
Tillsätt päronpurén till glassmeten. Smält gelatinbladet i glassmeten och åt smeten svalna i vattenbad. Häll glassmeten i glassmaskin och kör i 40 minuter. Efter 20 minuter tillsätts den grovkrossade dajmen.
Lägg den färdiga glassen i en låda och förvara i frysen i väntan på servering. Ta fram glassen 5 minuter före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar