måndag 2 januari 2012

Fläskkotletter med champinjonsås

Ett nytt år och nya möjligheter. Vi firade in det nya året hos våra goda vänner S och R som ställde till med ett rejält firande. Räkcocktail med mango och avocado, stek med potatisgratäng, rödvinssås och haricot verts och sedan vit chokladmousse med saffran. Det kallar jag nyårsmiddag! Så fantastiskt gott! Desserten blev min stora favorit med sin sammetslena karaktär och fina saffranssmak. Jag ser fram emot att få receptet!
Det känns alltid lika jobbigt när jul och nyår är över och vardagen tar över igen. Och just vardagsmaten är den jag tycker är jobbigast att planera. Inspirationen brukar utebli och jag står som ett fån i affären och letar efter något som ändå borde bli gott. I år siktar vi på att köra mer på veckomenyer. Och idag bjuder jag på ett recept som passar fint till vardags. Kotletter, potatis (gärna rostad på potatisrester) och svampsås. Snabbt, enkelt och gott!



 


Fläskkotletter med champinjonsås

4 portioner

4 fläskkotletter
10-15 små steklökar
2 vitlöksklyftor
2 timjankvistar
smör
salt, svartpeppar

20 champinjoner, ansade och skurna i skivor
1 dl vatten
1 msk kalvfond
1,5-2 dl matlagningsgrädde
1 finhackad bananschalottenlök
1 tsk soja
2 tsk dijonsenap
1 tsk balsamvinäger
1 msk finhackad persilja
salt, peppar
ev Maizena redning
smör

Hetta upp stekpannan så att den blir riktigt varm. Lägg i en klick smör och lägg i kotletterna. Gör gärna några skåror i kotletternas fett, så att kotletterna inte böjer sig vid stekningen. Lägg i ansade steklökar, skalade vitlöksklyftor och timjankvistarna mellan kotletterna i pannan. Krydda kotletterna med salt och svartpeppar. Stek kotletterna vackert bruna innan de vänds. Ös gärna med lite av stekskyn. 3-4 minuters stektid per sida är lagom.

Parallellt med att kotletterna steks, gör man såsen. Stek champinjonerna och löken i lite smör i en kastrull eller sauteuse.  Slå på vatten, fond, grädde, soja och vinäger och låt såsen sjuda. Tillsätt senap och sjud några minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt persiljan precis innan servering. Red ev med Maizena om du önskar en tjockare sås.

Servera kotletterna med såsen,steklök, potatis eller ris och en sallad.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar