lördag 31 december 2011

Pilgrimsmusslor med parmesanaioli och krispig fänkålssallad

Så här på årets sista dag, är det dags för ett recept på pilgrimsmusslor. Det är fest för mig. Jag tycker att de är fantastiskt goda, framför allt med rätt tillbehör till. Det här receptet hittade jag hos Systembolaget. Jag gjorde om receptet lite grann, som vanligt, och lade till fänkål i salladen, minskade på potatisen och gjorde en varmrätt av det hela. Men i efterhand tycker jag nog att detta i första hand är en förrätt och helt klart värdig en nyårssupé. Nu gissar jag att flesta av er har bestämt dagens förrätt redan, men om ni har ett gäng musslor och undrar vad ni ska göra med dem, gör då denna rätt.





Pilgrimsmusslor med parmesanaioli, fänkålssallad och potatistärningar

4 portioner i förrättsstorlek

8 pilgrimsmusslor, rensade och adduktormuskeln bortplockad
salt, smör

Parmesanaioli

1 äggula
1 vitlöksklyfta
1,5 dl rapsolja
1 tsk vitvinsvinäger eller vit balsamvinäger
0,75 dl finriven parmesan
salt

Potatistärningar

2 bakpotatisar
olja, salt

Fänkålssallad

0,5 stor fänkål
1 äpple, gärna Ingrid Marie eller Granny smith
saften från en halv citron
salt, svartpeppar

8 tunna skivor av levainbröd eller ciabatta
dill

Börja med fondantpotatisen. Skala bakpotatisarna och skär i likstora tärningar, ca 2 x 1 x1 cm. Lägg i en ugnsfast form och häll på generöst med olja. Baka i ugnen på ca 225°C värme tills potatisen är mjuk och fått lite färg. Rör om under bakningen.

Blanda äggula med pressad vitlök och vinäger i en bunke. Tillsätt oljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle, under kraftig vispning. Fortsätt tills aiolin fått lagom konsistens. Om den blir för tjock, späd den med lite vatten. Blanda i parmesanosten och smaka av med salt.

Skiva fänkålen riktigt tunt, gärna på mandolin. Skär äpplet i tunna klyftor, behåll skalet på. Blanda fänkål och äpplen med citronsaft, smaka av med salt och svartpeppar.

Stek den tunna brödskivorna gyllene och knapriga i lite olja i en stekpanna.

När potatisen blivit mjuk, är det dags för det sista momentet. Stek de rensade musslorna i lite smör i en het stekpanna. Stektiden är ca 20-30 sek per sida. De ska få en fin stekyta så ha rätt så hög värme på pannan. Var försiktig så att du inte steker dem för länge.

Klicka ut aioli på en tallrik, gärna i vackert mönster. Placera ut musslor och potatis på tallriken, lägg gärna salladen i mitten för lite höjd. Dekorera med brödchipset och en dillvippa. Servera med ett glas torr champagne eller ett torrt vitt vin med hög mineralitet såsom Chablis.


Slutligen vill jag tacka alla läsare för att ni läser min blogg. Det är era kommentarer och de stigande besökssiffrorna som är min motivation. Jag hoppas att ni följer mig även under nästa år, då jag tänker fortsätta att utforska surdegsvärlden och även bli vassare på fisk, skaldjur och vegetariska rätter. Vi ses år 2012!

Gott nytt år alla!

2 kommentarer:

  1. Klart jag följer med! Är relativt ny på din blogg men har redan hittat nya favoriter.

    SvaraRadera
  2. Vad roligt, Petitemarie! Du är så välkommen!

    God fortsättning


    Hälsar

    Sara

    SvaraRadera