onsdag 21 december 2011

Kalvytterfilé med rostad potatis och kryddsmörNä, det här är inte ett julrecept. Kanske en idé för juldagsmiddag när man redan tröttnat på julbordet? Eller festlig uppesittarmiddag? Och den fungerar absolut på nyårssupén. Det är en kalvytterfilé med rostad potatis och ett kryddsmör med rödvinsreducerad lök. Rätten är lätt att tillaga och mycket går att förbereda. Kalvfilén steks rosa. Tomaterna bakas med lite olivolja, flingsalt och socker i ca 20 minuter. Sparrisen steks hastigt strax innan servering. Potatisen och smöret görs så här.

Välj en fast potatissort, t ex Asterix. Skala, dela potatisen i kvartar och koka potatisen nätt och jämnt klar. När vattnet hälls av, skakar man grytan lite så att potatisens ytor blir lite ruggade. Lägg över potatisen i en ugnsfast form. Ringla över neutral olja och se till att samtliga potatisbitar får lite olja på sig. Rosta i ugnen tills potatisen fått fin färg. Detta tar ca 30 minuter på 200°C värme. Rör om efter ungefär halva tiden.

För fyra portioner kryddsmör, tar man 100 g riktigt mjukt smör. Finhacka en stor bananschalottenlök eller flera mindre. Lägg löken i en kastrull och slå på 1 dl rött vin. Låt sjuda tills allt vin reducerats bort. Låt löken svalna. Tillsätt sedan löken till smöret. Smaka av med salt och peppar. Forma till ägg eller spritsa till rosor. Låt stå kallt i väntan på servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar