lördag 17 december 2011

Laxgryta med saffran och räkor

Vad sägs om en god saffransdoftande laxgryta så här i decembermörkret? Denna grytan får smak av lax, räkor, fänkål och saffran och smaken är mild och gräddig. Jag gjorde en räkfond på räkskalen vilket gjorde att grytan tog totalt knappt 2 timmar att tillaga. Vill man göra det snabbare, kan man använda sig av fiskfond och lite skaldjursfond istället. Häll i så fall fond, vatten och saffran i grädde och reducera ner. Om du har tiden, gör som jag. Det blir fantastiskt gott!
Laxgryta med saffran och räkor

6 portioner

Fond:

Skalen från 0,5 kg räkor
1 gul lök
1 morot
1 vitlöksklyfta
0,5 fänkål
1 tomat
1 msk tomatpuré
0,25 g saffran (halv paket)
1 dl vitt vin
2 dl vatten
några dillfrön
5 hela vitpepparkorn 
persiljestjälkar

Fräs räkskal, hackad lök, fänkål, tomat, krossad vitlök och skivad morot i lite mattfett. Häll på vin, vatten, saffran, vitpepparkorn och dillfrön. Reducera under lock i ca 30 minuter. Sila av till en klar fond.

Grytan:
4 portionsbitar lax
skalade räkor från 0,5 kg oskalade räkor
1 fänkål
1 silverlök
3 dl grädde
ev lite fiskfond
några stänk cayennepeppar
salt, peppar

Värm grädden i en kastrull och reducera ner tills 2/3 av mängden återstår. Häll grädden i fonden. Smaka av med salt, cayennepeppar och ev fiskfond om det behövs mer fyllighet. En skvätt konjak kan också vara gott. 
Ta bort skinnet från laxen och skär i mindre kuber, ca 2 x 2 cm stora. Skär fänkålen och silverlöken i mindre bitar. Fräs i lite smör tills de börjat mjukna men fortfarande har spänsten kvar. Tillsätt laxen till såsen och sjud i ca 5 minuter. Tillsätt räkorna, fänkålen och löken och låt räkorna bli nätt och jämnt varma. Rör om mycket försiktigt. Servera med pressad potatis, sockerärter och bakade tomater. En fyllig Riesling möter gräddigheten och saffransmaken väl.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar