fredag 16 december 2011

Surdegspizza

Jag tycker att det är svårt att göra en god hemmagjord pizza. Ofta blir botten för blöt och mjuk och jag har på för mycket ingredienser. Nu testade vi att baka pizzabotten på surdeg enligt Smaskens recept och det var banne mig riktigt gott. Jag tog dessutom mindre mängd ost och tomatsås på och det gjorde det inte sämre. När det gäller pizza gäller "less is more". Nu kommer vi garanterat att baka pizza snart igen och jag går i funderingar på baksten...
Surdegspizza

4 mindre pizzor

5 g jäst
25 g vetesurdegsgrund
25 g rågsurdegsgrund
2,5 dl vatten
1,5 tsk salt
350 g vetemjöl special

Tomatsås
Salami, tunt skivad
Chèvre
Mozzarella
Riven hårdost

ruccola

Kall pizzasås:
0,5 dl turkisk yoghurt
1 msk grädde
1 msk hallonvinäger
salt

Blanda alla ingredienser utom salt i en bunke och arbeta med degblandare i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och arbeta ytterligare 2 minuter. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten. Degen får alltså kalljäsa i många timmar, ca 18-20 timmar.

Värm ugnen till 250°C (225°C varmluft) och ställ in en plåt mitt i ugnen. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem på bakplåtspapper på en separat plåt. Pensla med lite olja på pizzabotten. Fördela tomatsås (jag gjorde min på krossade tomater, vitlökspulver, oregano, salt och peppar), valfri fyllning (hos oss salami och getost på 2 pizzor, bara getost på den andra) och riven hårdost. För över bakplåtspappret på den heta plåten i ugnen. Grädda i 6 minuter. Ta då ut pizzorna och strö över lite mozzarella. Grädda ytterligare 3-4 minuter. 

Strö över ruccola och ringla över kall sås. Njut!

4 kommentarer:

 1. Du har tre reaktionsknappar.. men den tredje måste vara bra onödig :) Jag tänker istället onödigt gott! För jösses vad med smaskigheter jag har dregglat över här nu!! Fantastisk goda recept du bjuder på! Heja heja! Kram!!

  SvaraRadera
 2. Tack snälla Angelica för dina peppande och värmande ord! Sånt uppmuntrar till fortsatta inlägg!
  Jag ska göra mitt bästa att fortsätta i samma stil (eller helst bättre).

  /Sara

  SvaraRadera
 3. Den pizzan lät otroligt god! Vad spännande med pizzadeg på surdeg, det har jag aldrig provat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Jenny! Efter att jag provat Smaskens recept på surdegspizza, finns det ingen återvändo. Med den här fyllningen är det en riktig fullträff. Om du testar, så missa inte den kalla såsen. Den lyfter verkligen rätten.

   Radera