tisdag 27 december 2011

Rökig hamburgare

Jag vet inte hur ni tycker, men själv är jag vedervärdigt trött på julmat. Dagens lunchlåda innehöll fruktsallad och dagens middagstips blir en hamburgare som inte påminner det minsta om julmat. Denna rätt går fort att tillaga, snabbare än att åka till en närliggande hamburgerrestaurang och stå i kö. Och så är den så otroligt mycket godare. Vi serverar alltid rödlök, sallad, saltgurka och hamburgerdressing till våra burgare. Denna hamburgare lyxades till med lite smält cheddar på samt en bit knaperstekt kotlettbacon.

Hamburgare

4 stycken

450 g nötfärs, gärna grovmalen
2 msk kallt vatten
2 tsk kalvfond
1 msk barbequesås
1 tsk chipotlepasta
0,5 tsk liquid smoke
salt, lökpulver, svartpeppar

Blanda ingredienserna och arbeta hastigt ihop till en smet. Jag använder relativt lite salt i burgarena, men rikligt med nymalen svartpeppar.
Forma till 4 jämnstora burgare. Stek på hög värme till önskad stekgrad, dessa burgare kan gärna få ha en ljusrosa kärna. Efter att burgarna vänts och det kvarstår ca 1 minut av stektiden, lägg på ost på burgaren. Montera ihop burgarna med önskade tillbehör. En hemgjord burgare ska ha en ordentlig höjd och vara saftiga. Servera med extra sallad eller pommes frites. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar