fredag 30 december 2011

Variation på äpple

Det här är en dessert som definitivt platsar som efterrätt på nyårsmiddagen. Det är flera moment, men så blir det en vacker och mycket god dessert också. Alla moment kan färdigställas i förväg, vilket är varje stressad nyårsvärdinnas önskan. Desserten består av en vaniljpannacotta med äppelkompott samt en äppel- och kanelsorbet serverad på smulad dröm. Jag bakade mina drömmar med lite kanel i, det var inte lika gott som vanliga drömmar, så använd hellre sådana. De torkade äppelchipsen är inte bara vackra, de är knapriga och med fin äppelsmak.



 
Variation på äpple

6 portioner

Vaniljpannacotta med äppelkompott


5 dl grädde
3 gelatinblad
1 vaniljstång
3 msk socker

4 små syrliga äpplen
vaniljstången från pannacottasmeten
saften från 1 citron
2 tsk socker

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg ner frön och stång i grädden som är upphälld en tjockbottnad kastrull. Rör ner sockret och ge grädden ett uppkok. Plocka upp vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i gräddblandningen. Häll genast upp gräddblandningen i vackra serveringsglas. Ställ kallt för att stelna. Detta tar minst 4 timmar.

Skala äpplena och skär i små tärningar. Lägg tärningarna i en kastrull. Häll över citronsaft, socker och kanel och lägg ner den avsköljda vaniljstången. Hetta upp äpplena. De ska bli varma men fortfarande hålla formen. Låt dem svalna. Varma äpplen på pannacottan gör att den smälter. Strax innan servering dekoreras pannacottan med en dryg matsked av den goda äppelkompotten.

Äppel- och kanelsorbet 

500 g syrliga äpplen
50 g socker
50 g ljust muscovadosocker
saften från en halv citron
35 g honung
1 gelatinblad
3 msk calvados
2 tsk kanel

Skär äpplena i små tärningar. Koka upp socker, honung, citronsaft och honung. Lägg i äppelbitarna och koka dem mjuka. Lägg gelatinbladet i kallt vatten. När äpplena är mjuka, tillsätts kanelen. Mixa massan helt slät med en stavmixer. Tillsätt gelatinbladet och låt smeten svalna innan massan hälls i glassmaskin och körs i ca 40 minuter till en sorbet. Lägg över sorbeten i en låda och förvara i frysen. Receptet kommer från Glassrecept men är något omgjort.

Äppelchips

Skär ett oskalat äpple i 2-3 mm tunna skivor, gärna med mandolin. Lägg på en bakpappersklädd plåt och pudra över generöst med florsocker. Torka i ugn på 100°C i ca 4 timmar.

Drömmar

50 st

100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl neutral olja
1 tsk hjorthornssalt
4-4½ dl vetemjöl

Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt oljan lite i taget och rör om ordentligt. Blanda i hjorthornssalt och vetemjöl. Den mindre mängden mjöl brukar räcka.
Rulla ut degen i 2 smala längder på ett lätt mjölat bakbord. dela i jämnstora bitar. Rulla bitarna till runda bollar. Lägg bollarna på en bakplåtspappersklädd plåt. Ca 25 stycken per plåt är lagom för att ge lite avstånd för kakorna att spricka upp lite.
Grädda mitt i ugnen i 150°C ca 20 minuter. Låt svalna på galler. Kakorna går utmärkt att frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar