torsdag 1 december 2011

Kardemummalängder

Mer snabbakat än kanelbullar men lika gott. Och enkelt dessutom. Nu i adventstider kan man byta ut kardemumman mot saffran och istället för kanel ha apelsinskal i fyllningen. Men då blir det en helt annan längd!
Kardemummalängder

4 stycken

50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk nystött kardemumma
14-15 dl vetemjöl special (jag hade slut på vanligt vetemjöl)

Fyllning:
125 g smör
75 g mandelmassa
1 tsk vaniljsocker
1 msk kanel
några droppar arraksessens

uppvispat ägg
pärlsocker

Värm mjölken till 37°C. Lös upp jästen i lite av den varma mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, ägget, sockret, och kardemumman. Börja arbeta in mjölet, börja med ca 10 dl. Låt degblandaren eller överarmarna jobba ordentligt, framför allt om du använt dig av vetemjöl special. Klicka ner smöret som ska vara ordentligt mjukt. Tillsätt lite mer mjöl (2 dl) och saltet och arbeta degen ytterligare. Smöret ska arbetas in i degen. Tillsätt mer mjöl om så behövs. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kanter. Den ska vara lite klibbig utan att fastna på fingrarna.
Låt degen jäsa under handduk, ca en halvtimme.

Under tiden som degen jäser, förbereds fyllningen. Smöret ska vara riktigt mjukt. Blanda smöret med finriven mandelmassa, vaniljsocker, kanel och arrak. Smaka av. Den ska ha en mild arraksmak och fin sötma.

När degen är jäst, tas den upp på mjölat bakbord. Dela i fyra delar. Knåda inte degen alltför mycket, bara så den är smidig att jobba med. Kavla ut varje degbit till en rektangel och fördela en fjärdedel av fyllningen på dn. Rulla ihop till en rulla och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Klipp rullen med sneda snitt, varannan på höger och varannan på vänster sida. Vänd ner flikarna lite mot plåten. Upprepa med de övriga tre degbitarna.
Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.

Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 200°C tills längderna fått fin färg, ca 15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar