lördag 3 december 2011

Lax med smörsås med rom och syrade morötter

På Thörnströms kök serverades vi en röding med en smörsås med löjrom i. Det var bland det godaste jag ätit i fiskväg. Så det dröjde inte länge innan vi experimenterade fram en sås som smakade rätt likt den makalösa såsen på Thörnströms kök. Vi serverade såsen till lax, en potatis- och palsternackspuré, syrade morötter och stekta smålökar. En Chablis i glaset och det var snudd på perfekt!

Beurre blanc med rom

4 portioner

3 små schalottenlökar
4 msk rödvinsvinäger
1 dl vatten
250 g smör
2 msk finhackad gräslök
2 msk rom (stenbit eller ännu hellre löjrom)
1 msk citronsaft (om rätten behöver mer syra)
salt, peppar

Finhacka schalottenlöken och lägg den i en kastrull eller sauteuse. Häll på vinäger och vatten och låt reducera ner tills halva mängden kvarstår. Montera ner smöret i små klickar. Vispa flitigt hela tiden. Smöret kommer att reda såsen om man vispar noga och tillsätter små mängder hela tiden. När såsen nått fin konsistens, rör man försiktigt ner rom och gräslök. Smaka av med salt om så behövs, lite vitpeppar och ev lite citronsaft.


Syrade morötter

4 portioner

2 morötter
1 msk ättikssprit 12%
2 msk socker
3 msk vatten
saften från 0,5 citron

Skala morötterna och använd sedan potatisskalaren för att få långa, tunna men breda strimlor av morötterna. Blanda 1-2-3-lagen med citronsaften. Ge lagen ett snabbt uppkok och häll den varma lagen över morotsstrimlorna. Detta slakar morötterna samtidigt som de syras. Låt stå kallt i någon timme innan servering. Vid servering är det vackert att rulla morötterna till små rullar som sedan kan placeras ut på tallriken.

Servera till stekt lax med en god puré och gärna stekta smålökar eller lättbrynt purjolök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar