söndag 25 december 2011

Brysselkex och mördegskransarUnder julhelgen bjuds många tillfällen för fikapauser. Och dessutom har man tiden för att kunna baka lite. Jag bakade dessa kakor till julfirandet, som en hyllning till min mormor som alltid bakade sådana till julen. Jag använde recepten ur hennes nötta exemplar av "Sju sorters kakor" och även hennes kransform som jag ärvt. Jag tror mormor hade varit stolt om hon hade varit i livet. Kakorna smakade precis som hennes gjorde och helt plötsligt kände jag mig 6 år gammal igen.

Brysselkexen är lättbakade. Mördegskransarna är lite svårare, då det inte är helt enkelt att kavla mördegen tillräckligt tunt. Det fina är att du kan använda dig av samma deg. Så här gjorde jag:


Brysselkex

30 stycken

4,5 dl vetemjöl
200 g smör
1 dl strösocker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker

strösocker och röd karamellfärg

Blanda mjöl, smör och socker i en assistent eller matberedare. Använd kniven eller smettillsatsen. Låt smöret fördela sig i mjölet. Tillsätt sedan ägget och kör maskinen tills det hela går ihop till en deg.
Tag upp degen på lätt mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och spara den ena delen till mördegskransarna.

Forma den andra deghalvan till en rulle. Rulla rullen i socker som färgsatts med några droppar röd karamellfärg. Skär sedan rullen i ca 30 stycken tunna skivor. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i 175-200°C värme, ca 10 minuter.


Mördegskransar

25 stycken

Ta den andra deghalvan från brysselkexen. Dela i 3 bitar och kavla ut varje bit tunt. Stansa ut kransar med kransmått. För över kransarna till en bakplåtspappersklädd plåt. Fortsätt kavla och stansa tills degen är slut. Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 175-200°C i ca 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar